‘Hrvatska nije spremna za EU, monitoring treba nastaviti’

Autor: Poslovni.hr , 03. studeni 2012. u 12:12
David Cameron (EPA)

Cijeli zapisnik ostavlja dojam da britanski parlamentarci skeptično gledaju na spremnost Hrvatske za članstvo u EU.

"Suđenje Sanaderu nije nužno napredak u borbi protiv korupcije, a tvrdnja glavnog haaškog tužitelja i našeg ministra za Europu da Hrvatska surađuje ne znači i da surađuje potpuno. I zato ćemo mi, cijenjeni britanski zastupnici, oprezno pričekati s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora s EU, a čini nam se da bi se monitoring trebao produljiti i nakon stupanja u članstvo…"

Tako otprilike glasi sažetak rasprave parlamentaraca na prvom koraku u proceduri ratifikacije u britanskom parlamentu, prenosi Večernji list. U raspravi na Odboru za europski nadzor zastupnici su Donjeg doma zaključili: "Logično je da se ne može tražiti od Donjeg doma da ratificira pristupni ugovor dok se ne završi pretpristupni monitoring i dok se ne dokaže da je Hrvatska zaista potpuno spremna". Citat je to iz zapisnika sa sjednice odbora, koja je održana 18. listopada, ali o kojoj hrvatska javnost dosad nije bila obaviještena, iako je zapisnik javno objavljen na stranicama britanskog parlamenta.

Cijeli zapisnik ostavlja dojam da britanski parlamentarci dosta oštro i skeptično gledaju na spremnost Hrvatske za članstvo u EU, navodi Večernji.  Suđenje Sanaderu za korupciju uspoređuju sa suđenjem bivšoj premijerki Juliji Timošenko u Ukrajini."Vezano uz optužnicu protiv bivšeg hrvatskog premijera zbog korupcije primijetili smo da to ne znači nužno, samo po sebi, postizanje napretka (usporediti s razvojem događaja slične prirode u Ukrajini", piše u zapisniku sa sjednice europskog odbora britanskog parlamenta.

Zanimljivo je i to kako članovi tog odbora ne vjeruju ni u punu suradnju Hrvatske s Haaškim sudom, iako ih i glavni tužitelj Serge Brammertz i njihov ministar za Europu David Lidington uvjeravaju u to da je suradnja puna i pozitivna.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje.

Komentari (2)
Pogledajte sve

igra za narodne mase.. što mislite zašto linić stišće ovako? da uđe u eu ili zato jer ima puno ideja i jako je inovativan?

Hrvatska vlada izgleda da se vara da će RH samo na lijepe oči ući u EU .
Sve više kritika ,očito hrvatska vlada ne vozi u dobrom smjeru , i jedini krivac ako ne uđemo u EU bit će ona .

New Report

Close