Hrvatska nakon tri godine izlazi iz deflacije

Autor: Poslovni dnevnik , 17. ožujak 2017. u 14:01
Najviše je poskupjelo gorivo 16,3 posto/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Potrošačke cijene porasle su treći mjesec zaredom – u veljači za 1,4 posto.

U Hrvatskoj su u veljači potrošačke cijene porasle za 1,4 posto na godišnjoj razini, što je njihov najveći rast od kolovoza 2013.  Taj su porast ponajviše potakla poskupljenja goriva, restorana, hotela, hrane i pića.

Državni zavod za statistiku ujedno je jučer potvrdio da Hrvatska, nakon tri godine, izlazi iz razdoblja deflacije, s obzirom na to da su u veljači potrošačke cijene porasle treći mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije, kada su ojačale 0,9 posto. U prva dva mjeseca potrošačke su cijene porasle za 1,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.  U veljači su, naime, na godišnjoj razini najviše, 7,3 posto, porasle cijene prijevoza, a cijene goriva skočile su 16,3 posto.

S rastom od 3,8 posto slijedile su cijene restorana i hotela, dok su cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle za 3,4, a duhana i alkoholnih pića 2,3 posto. Cijene u sektoru zdravlja porasle su za 2,1, a u rekreaciji i kulturi za 1,2 posto. Cijene odjeće i obuće, kao i obrazovanja na godišnjoj su razini rasle 1,1 posto, a cijene raznih dobara i usluga 0,5 posto.  U odnosu na veljaču 2016., za 4,4 posto, pale su cijene stanovanja, vode, električne energije i plina, što je posljedica pada cijena plina za 11,2 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close