Hrvatska na 11. mjestu na listi najslabijih ekonomija u svijetu

Autor: Poslovni.hr , 05. veljača 2016. u 08:31
Foto: Thinkstock

Indeks bijede određuje se kombinacijom očekivane inflacije ili deflacije te stope nezaposlenosti u društvu, a najgora zemlja je Venezuela.

Po indeksu bijede koji određuju analitičari Bloomberga Hrvatska je 11. najslabija ekonomija svijeta. Indeks se određuje za 63 ekonomije, a pokazuje da je najbolja situacija u Tajlandu, a najgora u Venezueli.

Kako piše Večernji list, riječ je o kombinaciji očekivane inflacije ili deflacije te stope nezaposlenosti. Hrvatskoj za 2016. godinu predviđaju da će pasti na 11. mjesto sa 17. na kojem je bila tijekom prošle godine zato što analitičari ne vjeruju u jače zapošljavanje u našoj ekonomiji.

Među zemljama koje nas okružuju gore je samo u Srbiji, a slovensko i mađarsko gospodarstvo procjenjuju znatno boljima od hrvatskoga. Hrvatska je često visoko na listama koje opisuju najproblematičnija gospodarstva svijeta, ali takav je omjer djelomično posljedica i pesimizma koji se uvukao i među gospodarstvenike i njihove zaposlenike.

Po indeksu povjerenja potrošača Hrvatska je također među najgorima u svijetu – 11.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ne, Jovane. U velikoj ste zabludi jer se ovako – mislim na nerad, nered, bijedu, životarenje, svađe i međunacionalne sukobe – može živjeti u beskraj. Naime, pravilo da produktivnost ima samo navišu ali ne i najnižu granicu dijeluje i na području društvenih odnosa a ne samo na području tehnologije i proizvodnje Kako je to još davno objasnio dr. Mijo Mirković: “Zašto oduvijek tako slabo radimo? Zato jer smo bijedni duhom. A zašto smo bijedni duhom? Zato jer slabo radimo”. Svi južnoslavenski narodi se vrte u ovom naizgled začaranom krugu već stoljećima a tako će i ostati. Može se dogoditi da će se u jednom u budućnosti pojaviti i genearcija koja će pokazati ponos i ambcije pa će “okrenuti ploču”, ali to je malo vjerojatno.

No, to su “visoko intelektualne” teme pa bi bilo bolje da se zainteresiramo za konkretne stvari koje nama u Hrvatskoj određuju život. Tu je najvažnije voditi računa o tome da bijeda nikada nije sama – uvijek ju prati beznačajnost. Bijeda i beznačajnost su dva brata blizanca. A Hrvatska je na indeksu beznačajnosti – izvoz industrijskih proizvoda u Njemačku kao postotak BDP-a – prva u Evrop; slijede ju Srbija i Estonija koje dijele drugo mjesto. Dakle Hrvatska je Njemačkoj, blagi rečeno, beznačajna. Kada biste pogledali s kakvom jedva prikrivenom averzijom njemački poslovni časopisi poput Wirtschaftswochea ili Handelsbladt-a pišu o Hrvatskoj, dobili bi ” fraze”.

A neki naši intelektualci javno govore o “potrebi učvršćenja odnosa s Njemačkom”……

morati ćemo se mijenjati, ovako više ne može.

Posve si u pravu.
A vidiš li kako su nasilni ovi lijevo-liberalni-lažljivi-istospolni-tzv.”antifašisti” ovisnici o novcima sa Državnih Jasli.

Ornela Vištica :
Molim kolege da s peticije za smjenu ministra kulture izbrišu moje ime

bez njezina znanja i protiv njezine volje stavili na popis za peticiju za smjenu ministra kulture Zlatana Hasanbegovića, da izbrišu njezino ime.

http://direktno.hr/en/2014/domovina/38219/Molim-kolege-da-s-peticije-za-smjenu-ministra-kulture-izbri%C5%A1u-moje-ime.htm

Tko zna koliko ih je još, bez njihove volje, stavljeno na listu?
Pravila lijevo-liberalna-lažljiva-istospolna-tzv.”antifašistička”!

morati ćemo se mijenjati, ovako više ne može.

New Report

Close