Hrvatska lutrija: Kroz program zbrinjavanja otišlo 50 radnika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. rujan 2013. u 17:21
Danijel Ferić s hostesom Tinom Katanić (Photo: Dusko Marusic/PIXSELL)

Hrvatsku lutriju je kroz program zbrinjavanja tijekom ove godine napustilo 50 radnika.

Hrvatsku lutriju je kroz program zbrinjavanja tijekom ove godine napustilo 50 radnika, a u planu je do kraja godine odlazak još 50 zaposlenih, istaknuo je predsjednik Uprave Danijel Ferić na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena strategija razvoja i daljnji plan restrukturiranja tvrtke.

Cilj je unaprijediti poslovne rezultate, povećati razinu efikasnosti, povećati tržišni udio u svim segmentima poslovanja te restrukturirati kompaniju kako bi se stavila u povoljnu poziciju za pokretanje novog značajnijeg investicijskog ciklusa, kazao je Ferić, dodajući kako se planira i širenje poslovne mreže pa će, dugoročno gledano, biti i novih zapošljavanja.

Nakon otkazivanja kolektivnog ugovora u prosincu prošle godine, u svibnju je sa socijalnim partnerima potpisan novi kolektivni ugovor koji će na godišnjoj razini donijeti uštede od 12 milijuna kuna, a ta će se sredstva uložiti u nove investicije i projekte s obzirom na podinvestiranost kompanije koju je zatekla aktualna Uprava, kazao je Ferić.

"Sadašnja je Uprava, kada je došla na čelo tvrtke, u studenom 2012. zatekla poslovanje koje nije bilo uredno i savjesno. Hrvatska lutrija je 'bila jedan od najizdašnijih bankomata HDZ-a'", ustvrdio je Ferić iznoseći pritom kako je primjerice Fimi mediji bilo isplaćeno 12,9 milijuna kuna, Park aveniji 3,6 milijuna kuna itd.

Zatekli smo, nastavlja Ferić, podinvestiranost kompanije – od 2010. do 2012. od planiranih 129 milijuna kuna investicija realizirano je svega 36 posto, broj zaposlenika u mandatu bivše predsjednice Uprave Vesne Bakran je porastao 44 posto, sklapani su štetni ugovori o najmu poslovnih prostora, itd.

Rezultat svega je gubitak u 2012. od 10,1 milijun kuna, kazao je dodajući kako je sve to nametnulo potrebu brze konsolidacije poslovanja i pokretanje procesa restrukturiranja.

Već je povučen niz poteza, ukinuta su sva savjetnička i neka direktorska radna mjesta, plaće rukovodećih struktura usklađene su s Vladinom odlukom, reducirani su troškovi mobitela, korištenje službenih vozila, raskinuti nepovoljni ugovori itd., rekao je Ferić.

Podaci o poslovanju u prvih sedam mjeseci ove godine pokazuju da je Hrvatska lutrija ostvarila dobit prije oporezivanja u iznosu od 29,1 milijun kuna, što je rast od 610,6 posto.

Rezultat je to prvenstveno rasta ukupnih prihoda za 37,5 milijuna kuna, pri čemu se najznačajniji rast prihoda bilježi se u lutrijskim igrama, za 16,7 posto, u segmentu klađenja 34,8 posto te u automat klubovima 15,3 posto.

Ferić se osvrnuo i na nedavni istup Udruge sportskih kladionica koja, kako je rekao, želi stvoriti dojam da se novim zakonom o igrama na sreću Hrvatska lutrija želi staviti u monopolistički položaj.

Upitao je pritom je li monopolist SuperSport koji drži 45 posto tržišta kladionica ili Hrvatska lutrija koja drži 13 posto.

Mišljenja je da su u Udruzi zabrinuti jer je Hrvatska lutrija, koja je zadnja ušla na tržište klađenja (2004. godine), već lani zauzela treće mjesto na tom tržištu s tendencijom da ove godine dođe na drugo mjesto.

Hrvatska lutrija smatra neprihvatljivim da igre klađenja budu dostupne maloljetnicima, kazao je Ferić iznoseći pritom i podatke kako je danas u Hrvatskoj 50 tisuća patoloških kockara, problematičnih kockara je 230 tisuća, a povremeno kocka 50 posto populacije.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Teško će u kladjenju itko dostići Supersport…postali Su prejaki i imaju najbolje lokacije. Novim zakonom najviše će stradat manje kladionice,većina će ih propast…

New Report

Close