'Hrvatska je zemlja u kojoj vlada savršeno organizirani nered'

Darko Mihajlović (PXL) Darko Mihajlović (PXL)

Gost emisije HTV-a Nedjeljom u dva bio je ekonomist Darko Mihajlović. Hrvatska je danas mala zemlja velikih čuda. Hrvatska je zemlja u kojoj vlada savršeno organizirani nered, rekao je ocjenjujući stanje u našoj zemlji.

Gost emisije HTV-a Nedjeljom u dva bio je ekonomist Darko Mihajlović. Hrvatska je danas mala zemlja velikih čuda. Hrvatska je zemlja u kojoj vlada savršeno organizirani nered, rekao je ocjenjujući stanje u našoj zemlji.

Stvari će se početi ozbiljnije kretati kad će na burzi rada biti između 470 i 520 tisuća trajno nezaposlenih. Onda će se stvoriti kritična masa za promjene. Stvorit će se ljudski kontingent koji će drugačije politički razmišljati. Morat će se artikulirati novi ljudi. Sadašnje stanje je posljedica neznanja, bahatosti, političkih gluposti i neprihvaćanja realiteta, smatra Mihajlović.

Komentirao je poteze prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića. On je izuzetan logističar i organizator za male projekte. Nije mogao shvatiti, a nadam se da jednog dana hoće, da je država puno složeniji sustav nego jedan projekt. Posebno se osvrnuo na Čačićevo stajalište da treba ostaviti zdravu jezgru. To je klasični neoliberalni trik koji ima u sebi već vrlo važne elementa fašizma. Neoliberalna je doktrina malo radnih mjesta i more nezaposlenih pa neka se tuku za posao za koji će dobiti male nadnice. To radi ova Vlada i ona prije nje, smatra Mihajlović.

Na opasku voditelja emisije Aleksandra Stankovića da se mora ograditi od fašizma, Mihajlović je precizirao da je riječ o ekonomskom fašizmu. Svi smo mi u dužničkom ropstvu, uvjeren je.

Potrebno je ljude suočiti s istinom. Kod nas je izuzetno opasna kultura življenja. Automobili koje vozimo nisu naš realitet. Kada kupite skupi automobil, razmišljate li o tome da ste otplatili tek četvrtu ratu kredita i što ćete iza sebe ostaviti malim slatkim bebačima koje vozite na zadnjem sjedalu toga automobila, pita javnost Mihajlović.

Na pitanje što misli o monetizaciji, odnosno davanju hrvatskih autocesta u koncesiju, Mihajlović je odgovorio: Neka se oni iz Vlade koji imaju takvo stajalište odmah sami prijave DORH-u po članku koji govori da upravljaju na štetu Republike Hrvatske. Izvorni članak pročitajte ovdje.

Komentari (6)
 • neo
  neo 23:44 4.11.2012.


  "Neoliberalna je doktrina malo radnih mjesta i more nezaposlenih pa neka se tuku za posao za koji će dobiti male nadnice."

  Neoliberalna ‘doktrina’ ovo nigdje ne spominje!!! Fascinantno je kako se u hr javnosti neoliberalizam ukorjenio ka baba-roga koju svi spominju kao glavnog krivca za hr probleme.
  90% takvih ‘znalaca’ priču o neoliberalizmu crpi iz knjiga Naomi Klein (Doktrina šoka, No logo) a da pritom nikad ništa nisu pročitali od M. FRIEDMANA.
  Hr gospodarska i opća politika radi ama baš sve suprotno od onog što podučava M. Friedman… Ali eto neoliberalizam (koji kao dolazi iz vana, dakle nismo mi krivi, nego…) je daleko bolje i lakše objašnjenje za našu nesposobnost nego da pogledamo istini u oči.

 • veki1
  veki1 23:43 4.11.2012.

  “Neoliberalna je doktrina malo radnih mjesta i more nezaposlenih pa neka se tuku za posao za koji će dobiti male nadnice.”

  Kako onda objasniti cinjenicu da je Njemacka u prvoj polovici ove godine zabiljezila najnizu nezaposlenost u povijesti? Njemci su liberizirali sve sto se liberizirati moglo. S druge strane u zemljama koje imaju veliki utjecaj drzave na ekonomiju (ukljucjuci i Hrvatsku) nezaposlenost stalno raste.

  Lako je objasniti tu činjenicu iz prostog razloga što se Njemačka, uz zemlje Skandinavije, uspješno, barem za sada, odupire prekobarskoj divljački modificiranoj neoliberalnoj doktrini.

 • Pero7
  Pero7 22:52 4.11.2012.


  Čačičeve izjave imaju elemente ekonomskog fašizma

  EU srlja prema klasičnom bankrotu :

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/caciceve-izjave-imaju-elemente-ekonomskog-fasizma-eu-srlja-prema-klasicnom-bankrotu/644987.aspx [index.hr]

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve