Hrvatska i Slovenija “pametnom mrežom” u elektrodistribuciji do 40,5 milijuna eura od EU-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. svibanj 2017. u 08:29
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Radi se o prvom projektu s područja pametnih mreža koji je sufinanciran iz programa Instrument za povezivanje Europe.

Distributeri električne energije iz Slovenije i Hrvatske potpisali su u ponedjeljak u Bruxellesu zajednički transgranični projekt "pametnog" povezivanja elektrodistributivnih sustava u vrijednosti 88,6 milijuna eura koji dobrim dijelom sufinancira Europska unija.

Na drugom natječaju Europske komisije za taj su projekt distributeri iz dviju država prijavili 79,4 milijuna opravdanih troškova, od čega će europska agencija Inea slovenskim i hrvatskim partnerima dodijeliti 40,5 milijuna eura, objavio je slovenski distributer Eles koji je nosilac i koordinator transgraničnog projekta pametnih mreža  SINCRO.GRID.

U projektu koji predstavlja dobar primjer međudržavne suradnje i dobrih praksi na području razvoja pametnih mreža u Europi uz slovenski Eles sudjeluju još  hrvatski operater prijenosne mreže HOPS, slovenski operater distribucijske mreže SODO, te hrvatski operater  HEP-ODS.

Radi se o prvom projektu s područja pametnih mreža koji je sufinanciran iz programa Instrument za povezivanje Europe, objavio je u poriopćenju slovenski Eles.

Komentirajte prvi

New Report

Close