Hrvatska i Crna Gora slave, Turska gubi 10 milijardi dolara

Autor: Marija Crnjak , 21. rujan 2016. u 07:31
U sedam mjeseci Crnogorci su imali 864 tisuće dolazaka, 4% više nego lani/I. Čagalj/PIXSELL

U Crnoj Gori u 7 mjeseci ostvareno 400 milijuna eura turističkog prihoda, 15 milijuna više nego lani. Sve više gostiju iz Europe, Španjolaca čak 55% više.

Uz Hrvatsku, koja je do kraja kolovoza imala milijun turističkih dolazaka više nego u istom lanjskom razdoblju, ove godine razloga za zadovoljstvo u realizaciji turističkog prometa ima Crna Gora, koja obara rekorde, ali i Grčka, koja je uspjela povećati brojke unatoč izbjegličkoj krizi.

Iako bi već dogodine zbog oporavka ruskog tržišta Turska mogla vratiti barem dio gostiju, ova je godina za turski turizam bila pogubna, s gubicima između osam i deset milijardi dolara, što gotovo odgovara godišnjem turističkom prihodu Hrvatske. Iako je uvođenjem centralnog informacijskog sustava eVisitor metoda zbrajanja bila nešto drukčija, grubo se može reći da se ove godine do kraja kolovoza u Hrvatskoj odmaralo gotovo devet posto više gostiju nego lani, a do početka rujna ostvaren je promet koji odgovara ukupnom lanjskom turističkom prometu (13 milijuna dolazaka).  

 

Gvozdenović

Ovo je potvrda zdravog, stabilnog rasta turizma C. Gore.

Crna Gora, koja se posljednjih godina fokusirala na snažne investicije u hotelskom sektoru i privlačenje zapadnoeuropskih gostiju, bilježi još snažniji rast u kolovozu. U prvih sedam mjeseci imali su 864 tisuće dolazaka (4 posto više nego lani) s 5,2 milijuna noćenja, što je rast od 0,5 posto. U kolovozu je broj gostiju porastao za 20 posto, u prvoj polovici rujna čak 21 posto, a booking je dobar i za početak jeseni, kažu nam u crnogorskom Ministarstvu održivog razvoja i turizma. Prema procjenama središnje banke, u prvih sedam mjeseci u Crnoj Gori je ostvareno oko 400 milijuna eura turističkog prihoda, 15 milijuna više nego lani.

Pritom se mijenja i struktura gostiju, uz rast prometa iz europskih zemalja, pa je 54 posto porastao broj gostiju iz Nizozemske, 42 posto iz Velike Britanije, Španjolaca je 55 posto više. "Rezultat potvrđuje zdrav, stabilan i kontinuiran rast crnogorskog turizma, zahvaljujući dobroj politici koja se zasniva na izgradnji hotelskih kapaciteta visoke kategorije, radu na dostupnosti, stalnom povećanju manifestacija i drugih sadržaja", izjavio je za Poslovni dnevnik ministar Branimir Gvozdenović, istaknuvši kako je broj turista u Crnoj Gori tri puta veći od broja stanovnika.

Grčka udruga organizatora putovanja (SETE) procjenila je da će do kraja godine Grčku posjetiti 27,5 milijuna ljudi, što će biti oko pet milijuna više nego lani. Do kraja kolovoza Grčka je imala porast od 753 tisuće turista u odnosu na lani. Iako su zbirne brojke umirile bojazni da će grčki turizam i u ovoj godini patiti zbog izbjegličke krize, neke destinacije ipak su pretrpjele pad posjećenosti, najviše otok Kos, Samos (26%) i Mytilene (69%).

Komentari (2)
Pogledajte sve

Po evisitoru se ne moze gledati jer nitko nezna kolika moze biti pogreska..

New Report

Close