Hrvatska bilježi treću najveću stopu PDV-a u svijetu. Što stranci misle o tome?

Autor: Poslovni.hr , 07. svibanj 2014. u 13:31
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Porast stopa indirektnih poreza nedvojbeno je dokaz da oni postaju “osnovni izbor” za vlade diljem svijeta koje su u potrazi za povećanjem prihoda.

Prisutne su temeljne promjene u stavovima i pristupima prema porezu u cijelom svijetu. Porezne stope, odražavajući ekonomsku situaciju u nekoj zemlji, povećavaju se ili smanjuju te ne postoji dosljedan pristup. “Jedan od najvećih izazova danas jest da su porezni zakoni lokalni, a poslovanje kompanija globalno”, kaže Wilbert Kannekens, KPMG-ov Globalni voditelj za međunarodne poreze.

“Složenost primjene nacionalnih poreznih propisa na kompanije koje posluju u međunarodnom okruženju uzrokuje probleme. Brojne zemlje koriste svoje porezne sustave u natjecanju za investicije i nova radna mjesta, te u ostvarivanju koristi od inozemnih aktivnosti vlastitih multinacionalnih kompanija.”, dodaje.

KPMG-ovo istraživanje „Kretanje stopa poreza na dobit i indirektnih poreza“ pokazuje da je, od prethodnog izdanja istog istraživanja iz siječnja 2013. godine, 13 zemalja povećalo svoje stope indirektnih poreza (tj. PDV-a ili poreza na promet) dok niti jedna zemlja nije smanjila stopu. Devet zemalja povećalo je svoje stope poreza na dobit dok ih je 24 smanjilo. Porast stopa indirektnih poreza nedvojbeno je dokaz da oni postaju “osnovni izbor” za vlade diljem svijeta koje su u potrazi za povećanjem toliko potrebnih prihoda.

“Indirektni porezi i njihova primjena u različitim zemljama mijenjaju se gotovo svakodnevno. Ova raznolikost donosi brojne izazove i kompleksnosti”, kaže Tim Gillis, KPMG-ov Globalni voditelj za neizravne poreze. „Kompanije moraju biti proaktivne i maksimizirati gdje će u
poreznom smislu uložiti svoje porezno vrijeme, trud i novac.“ Među zemljama koje imaju porez na dobit, Ujedinjeni Arapski Emirati drže prvo mjesto s najvišom stopom od 55 posto, dok najnižu stopu od 9 posto ima Crna Gora. Među zemljama koje imaju indirektni porez, Mađarska zauzima prvo mjesto s najvišom stopom od 27 posto dok najnižu stopu od 1,5 posto ima Aruba.

“U Hrvatskoj porezi su zasigurno bili fokusu posljednjih godina, s različitim promjenama u većem broju poreznih propisa, u smislu onoga sto je predmet oporezivanja i po kojoj stopi. U međunarodnom okruženju takve promjene i rezultirajuća neizvjesnost privukli su pažnju brojnih kompanija koje posluju ili namjeravaju poslovati u Hrvatskoj”, kaže Paul Suchar, partner u Odjelu poreznog savjetovanja KPMG-a u Hrvatskoj. “Hrvatska je također slijedila trend fokusiranja na indirektne poreze te bilježi treću najveću stopu PDV-a u svijetu.”

Top 10: Najviše stope indirektnih poreza

 

Komentari (4)
Pogledajte sve

“…
Prema popisu možemo zaključiti da nam je i standard kao i zemljama Skandinavije (ako isključimo Mađarsku na prvom mjestu). Naravno, visoki PDV znači i visoki standard. Zar ne?
…”

I ako isključimo Rumunjsku i Grčku tek korak iza nas. A tu su i Portugal i Italija i Slovenija.

I što to govori ? Najviše poreze imaju ili izuzetno uspješne ili izuzetno neuspješne zemelje.

Možda će onda nekome sinuti. Nije problem u porezima i njihovoj visini već u tome što se dobije za taj porez.

Skandinavske zemlje imaju visoke poreze jer za njih svojim građanima daju puno i javni namještenici koji dobivaju plaću od tih poreza rade puno.

Neuspješne zemlje imaju visoke poreze iako za njih svojim građanima ne daju puno zato što javni namještenici koji dobivaju plaću od tih poreza rade malo.

naravno da opravdano misle da nismo normalni, za normalno funkcioniranje normalne države sasvim dovoljno je do 20 %, sve ostalo se krade iz proračuna i troše besposleni jasličari

a što bi mislili-sve najgore…

New Report

Close