Hrvati ipak žive kvalitetno

Autor: Poslovni.hr , 09. siječanj 2016. u 10:52
Foto: Davor Javorović / Pixsell

Hrvatska je relativno dobro 19. mjesto zauzela ponajprije zbog visoke razine sigurnosti (12. mjesto), očuvanja okoliša (11. mjesto), ugodne klime (9. mjesto) i zbog nevelikih prometnih gužvi (11. mjesto).

Hrvatska je po kvaliteti života u ovu godinu ušla na 19. mjestu od ukupno 56 svjetskih zemalja koje su obrađene u najvećoj globalnoj internetskoj bazi podataka o gradovima i državama diljem svijeta – Numbeo.

Kako piše Večernji list, indeks kvalitete života pritom se procjenjuje s pomoću empirijske formule koja uzima u obzir kupovnu moć, zagađenje, klimu, cijene nekretnina u odnosu na dohodak, indeks potrošačkih cijena, sigurnost, zdravstvo te vrijeme provedeno na putu do posla i natrag. Najkvalitetniji život imaju, prema Numbeu, Švicarci, a slijede ih Danci i Novozelanđani. Ispred Hrvatske je na toj listi 13 europskih zemalja, među ostalim i Slovenija koja je na 17. mjestu. Prema tom indeksu, stanovnici Hrvatske kvalitetnije žive od, primjerice, stanovnika Irske iako se mnogi Hrvati iseljavaju u potrazi za boljim životom upravo u tu zemlju. Život u Republici Hrvatskoj kvalitetniji je, primjerice, nego u Češkoj, Belgiji i Italiji. Bosna i Hercegovina je pak na 31. mjestu, Mađarska na 35., a Srbija na 37. mjestu tog indeksa.

Hrvatska je relativno dobro 19. mjesto zauzela ponajprije zbog visoke razine sigurnosti (12. mjesto), očuvanja okoliša (11. mjesto), ugodne klime (9. mjesto) i zbog nevelikih prometnih gužvi (11. mjesto). No kad je u pitanju novac, tu ne stojimo tako dobro pa je prema kupovnoj moći Hrvatska tek na 38. mjestu, bolju platežnu moć od nas imaju, primjerice, Poljaci i Slovenci. Zdravstvene usluge su nas svrstale na 42. mjesto, dok je Kanada o čijem se zdravstvenom sustavu kod nas ovih dana puno govori, na 27. mjestu. Prema potrošačkim cijenama Hrvatska je na 28. mjestu, dok su nas cijene nekretnina svrstale na 37. mjesto. Nekretnine su, primjerice, dostupnije Meksikancima i Malezijcima nego Hrvatima. Numbeo izrađuje i indeks troškova života na kojem je hrvatska zauzela 59. mjesto od ukupno 122 zemlje. Taj se indeks pak formira prema cijenama hrane u trgovinama i restoranima, cijenama najma stanova, troškovima prijevoza i drugim sličnim troškovima u New Yorku. Za državu koja na tom indeksu ima više od 100 bodova procjenjuje se da ima i veće troškove života od onih u New Yorku, dok država koja ima ispod 100 bodova ima manje troškove. Hrvatska prema tom indeksu ima 48,20 bodova, što znači da su kod nas troškovi života 51,8 posto manji od onih u New Yorku.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kada pročitate ove bedaste rangliste shvatite da nitko iz Numbea nema pojma ništa o Lijepoj Našoj Hrvatskoj , ni o klimi , ni o prometu , ni o sigurnosti , ni o zdravstvu , ni o nekretninama , ni o zagađenju….

Realno , Hrvatska je jedna od najboljih , optimalnih mjesta na svijetu za kvalitetni život što može potvrditi svatko tko je barem malo putovao svijetom.

Istina , prema kupovnoj moći nismo baš jaki , ali ako ukupno gledate koliko nas malo radi u Reanom sektoru (40% radno sposobnih) a koliko nas puno od toga rada dobro živi (4,5 mil) i svi imaju skoro besplatnu zdravstvenu skrb.
Takav El Dorado ne postoji nigdje.

Unatoć tome što je dosadašnja SDP+HNS Kukuriku vlada nastojala uništiti kvalitu našeg životu nadam se da će Domoljubi + MOST popraviti štetu i da će biti još u Hrvatskoj bolje živjeti.

A kako ćemo tek napredovati kad Karamarko, Petrov, Grmoja, Orešković, Hrg, Tepeš, Lovrinović itd itd za par mjeseci formiraju vladu pa za par godina krenu reforme.

New Report

Close