HRT će pretplatu naplaćivati i studentima koji koriste prijenosna računala?

Autor: Poslovni.hr , 18. ožujak 2016. u 09:45
Foto: Thinkstock

Među spomenute druge uređaje spadaju i laptop i pametni telefoni i tableti i ostala komunikacijska ‘čuda tehnike’.

Među zagrebačkim studentima ovih je dana društvenim mrežama prostrujala informacija, da su se neki njihovi kolege podstanari u metropoli suočili sa zahtjevima HRT-a da plate RTV pristojbu iako nemaju televizijski prijemnik, nego laptope, piše Slobodna Dalmacija.

'Postoji bojazan da će se sad krenuti na studentske domove – strahuju sugovornici. Nije to, međutim, prvi takav slučaj iz studentskog života u Hrvatskoj. I neki osječki studenti podstanari zimus su se suočili s računima HRT-a o plaćanju RTV pristojbe za laptope, kojim povodom je HRT upozorio na članak 34. zakona o RTV pristojbi, prema kojemu je obveznik pretplate svatko tko ima radijski i/ili televizijski prijamnik, odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa. Među spomenute druge uređaje spadaju i laptop i pametni telefoni i tableti i ostala komunikacijska "čuda tehnike".

Jasno, svako kućanstvo plaća jednu pristojbu, neovisno o tome koliko u kućanstvu ima televizijskih ekrana, laptopa, radijskih uređaja, mobitela i tableta. U Regionalnoj organizaciji zaštite potrošača upozoravaju kako HRT pristojba nije pretplata na televizor ili radio, nego državni porez na korištenje radio i(li) televizijskog signala.

'Čim je potrošač vlasnik stana, poslovnog prostora ili ima auto, podrazumijeva se da ima neki uređaj kojim može primati radio ili TV signal. U praksi danas se i s osrednjim mobitelom može primati radio, pa i TV signal i posjednik takvog uređaja mora plaćati HRT pristojbu', napominju u ROZP-u.

Komentari (12)
Pogledajte sve

ako se studenti s ovim pomire, onda im treba naplatiti, onda ne trebaju ni studirati, dovoljna im je srednja škola, da ih HTV-ovi uhljebi čerupaju, ne treba im fakultet

Jedva čekam ekipu za REFERENDUM protiv TV pretplate!!!!! … dosta je !!!!!!!!!!!

“svatko tko ima u vlasništvu ili posjedu radijski i televizijski prijamnik, odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa, obvezan HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu”

ovo je siva zona, lov u mutnom, nastao zbog nedorečenosti i/ili zastarijelosti zakona zbog neusklađenosti sa tehnološkim trendovima

mobiteli, prenosna ili PC računala, niti su namjenjeni, niti deklarirani niti se u tehničkom smislu ne mogu svrstati pod “drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa” iz jednostavnog razloga jer oni to nisu!

naime, mobiteli, prenosna ili PC računala ne koriste niti su konstruirani za prijem audiovizualnih signala, nego preko davatelja usluga tj. telekomunikacijskog operatera, putem žičnog ili bežičnog “telekomunikacijskog” signala, za koji svi plačamo naknadu za radijsku frekvenciju, tehnički su konstruirani za prijem podatkovnog signala isključivo u svrhu spajanja na internet a ne praćenja HRT tv ili radijskog programa

Budite sretni. Gdje bi drugdje za te novce dobili toliko reklama i stranih serija?

New Report

Close