Hoteli Makarska od danas u rukama Valamara i AZ fonda

Autor: Marija Brnić , 04. travanj 2018. u 08:15
Turistički objekti dobit će novo ruho s novim vlasnicima

Osim ulaska većinskog vlasnika, iz preostalih 15% državnih dionica obeštetit će se bivše vlasnike tvrtke.

Ravnatelj Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) Milan Plećaš danas bi s predstavnicima Valamar Rivijere i njihovog partnera u projektu AZ obveznog mirovniskog fonda, trebao službeno potpisati kupoprodajni ugovor za Hotele Makarska.

Država će tom privatizacijom, prvom značajnijom u ovoj godini, koja je odobrena od Upravnog vijeća CERP-a prije dva mjeseca, za 55,48 posto dionica makarske hotelske kuće ubrati 172,66 milijuna kuna prihoda. 

Po stjecanju dionica od CERP-a, Valamar najavljuje da će na AZ obvezne mirovinske fondove prenijeti dionice Hotela Makarska, i to već dio od kupljenog paketa, jer bi AZ trebao držati 30,48 posto temeljnog kapitala Hotela Makarska, dok će Valamar imati kontrolni paket.

Portfelj Hotela Makarska čine hoteli Meteor s četiri zvjezdice i 277 smještajnih jedinica i Dalmacija s tri zvjezdice i 190 smještajnih jedinica, te hotelsko naselje Rivijera koje je u kategoriji dvije zvjezdice i ima 258 smještajnih jedinica. Ova hotelska kuća najvažnija je na makakskom području, s udjelom od 43 posto u ukupnim hotelskim kapacitetima. 

„Hoteli Makarska uspješno su poduzeće koje ćemo nastaviti razvijati u suradnji s AZ obveznim mirovinskim fondovima u interesu zaposlenika, dioničara, lokalne zajednice te svih ostalih dionika turizma u Makarskoj“–  istaknula je Ivana Budin Arhanić, potpredsjednica za poslovni razvoj i korporativne poslove Valamar Riviere.

Nastavljaju rast
Porečka hotelska kompanija, najjača u turističkom sektoru u Hrvatskoj, a koja u svom portfelju već ima 30 hotela i 15 kampova i ljetovališta, te kontinuirano bilježi rast kapaciteta, ulaganja, zaposlenosti i broja gostiju, ulazeći u ovu akviziciju najavila je značajna ulaganja u razvoj kapaciteta i jačanje destinacije kao jedne od vodećih u Dalmaciji, te dugoročno okretanje gostima više platežne moći.

Prema podacima same tvrtke, u prošloj godini je ostvarila prihode od 1,84 milijarde kuna, primila više od milijun gostiju koji su ostvarili 6,2 milijuna noćenja. Valamar zapošljava 6600 radnika. A nakon preuzimanja najavili su i da zajednički idu i u daljnje stjecanje dionica Hotela Makarska. Zanimljivo je, pak, da će istovremeno sa zaključenjem ove kupoprodaje promjenu vlasnika proći i preostale dionice iz državnog portfelja, koje su u procesu javnog natječaja ostale izuzete od prodaje. Te dionice, koje su pod rezervacijama, trebali bi uskoro dobiti bivši vlasnici u slučaju Hotela Makarska.  Na posljednjoj sjednici Upravnog vijeća CERP-a održanoj prije desetak dana donesena je odluka o obeštećenju bivših vlasnika dionicama makarske tvrtke, te je za taj korak za odobrenje zatražena suglasnost Vlade.

Službeno jučer nismo uspjeli dobili detalje o kojim se točno bivšim vlasnicima radi, te o kojem broju dionica i vrijednosti obeštećenja, no izuzev paketa koji će se prodati Valamaru i AZ mirovinskom fondu, u posjedu države preostaje još 15,06 posto dionica, iz kojih mogu biti namireni bivši vlasnici. Poznato je da se gotovo dva desetljeća nekoliko Makarana sudski sporilo s državom tražeći obeštećenje za oduzete parcele turističkog zemljišta koje su rješenjem Hrvatskog fonda za privatizaciju svojedobno unesene u temeljni kapital Hotela Makarska. 

Drugi najveći dioničar Pivac
Detalji ovog obeštećenja i podjele dionica čekaju, dakle, zeleno svjetlo u Banskim dvorima, no čak i ako dobiju sve preostale državne dionice, bivši vlasnici neće postati treći najveći dioničar Hotela Makarska. Tu poziciju s paketom od 19,56 posto, naime, drži Mesna industrija Braća Pivac.  

Komentirajte prvi

New Report

Close