Hoteli Maestral i dalje bez kupca

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. veljača 2015. u 10:50
Foto: Dalibor Urukalović / Pixsell

Ni u drugom pokušaju prodaje većinskog državnog vlasničkog udjela u dubrovačkim Hotelima Maestral nije se pojavio konkretan kupac.

Ni u drugom pokušaju prodaje većinskog državnog vlasničkog udjela u dubrovačkim Hotelima Maestral nije se pojavio konkretan kupac/investitor s obvezujućom ponudom te se sada čeka odluka iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) i Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) o daljnjim postupcima.

Rok za predaju obvezujućih ponuda za kupnju 68,26 posto državnih dionica Hotela Maestral trajao je od 19. prosinca prošle do 2. veljače ove godine do 14 sati, a kako je na svojim web stranicama objavio Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) nitko od sedam zainteresiranih investitora koji su predali pismo namjere i stoga i pismeno pozvani da predaju obvezujuću ponudu to nije učinio. Nisu to ni bili dužni učiniti, a nitko od njih nije u roku otkupio ni ponudbenu dokumentaciju, stoji u objavi CERP-a.

Dionice Hotela Maestral nudile su se u tom postupku po početnoj cijeni od 168,36 milijuna kuna, pri čemu se nisu kao u lanjskom krugu prodaje tražili utvrđeni iznosi ulaganja, izvori sredstava i rokovi nego 'samo' poslovni plan na čiju se realizaciju ako se prihvati investitor obvezuje.

Sada je jedna od mogućnosti, kako propisuje uredba o načinu prodaje dionica i poslovnih udjela, pokretanje novog natječaja, trećeg u zadnjih godinu dana, dok je druga da se promijeni način raspolaganja dionicama. O svemu se tek treba donijeti odluka na slijedećoj sjednici upravnog vijeća CERP-a.

Kada je u pitanju prodaja turističkih tvrtki i hotela u državnom portfelju, iz DUUDI-ja su često isticali da se, ma kakva bila odluka o nastavku privatizacije hotelskih kuća, teško može očekivati smanjenje cijene za dionice, jer je ona definirana i temeljem procjene ovlaštenog investicijskog savjetnika, i što je i važnije, jer se želi izbjeći rasprodaja.

Osim za Hotele Maestral, u tijeku je obvezujući krug sa sličnim uvjetima (određena početna cijena za dionice) i za Imperial s Raba te dubrovački Hotel Plat, a sve tri se kao rijetke među hotelskim tvrtkama u državnom portfelju mogu pohvaliti relativno solidnim poslovanjem.

Hoće li biti obvezujućih ponuda za Imperial i Plat znat će se, prema rokovima objavljenim za predaju tih ponuda, 23. odnosno 26. veljače, zaključno do 14 sati. Danom predaje ponude smatra se dan zaprimanja ponude u CERP-u, a ponude podnesene izvan navedenog roka i nepotpune neće se razmatrati.

Za Imperial je u neobvezujućem krugu stiglo četiri, a za Plat devet pisama interesa investitora, koji su pismeno pozvani da dostave i obvezujuću ponudu.

Komentirajte prvi

New Report

Close