Hoteli digli cijene, ali ne vide oporavak mediteranskih rivala

Autor: Marija Crnjak , 22. svibanj 2018. u 14:54
Turisti će ove sezone smještaj u hotelima i kampovima u prosjeku plaćati više/FOTOLIA

Hoteli i kampovi koji ovise o Nijemcima i Britancima osjećaju sniženje bukinga s tih tržišta, koja se vraćaju Turskoj, Egiptu i Tunisu.

Na krilima lanjskih sjajnih rezultata i slijedom ulaganja u rast kvalitete, hotelske kompanije u Hrvatskoj u sezonu 2018. ulaze s većim rastom cijena nego lani.

Istodobno se suočavaju s oporavkom mediteranskih konkurenata, ove godine pritom teško mogu računati na izdašnu last minute prodaju koja je lani cvala zbog nevolja prije svega Turske, ali i Tunisa i Egipta, upozoravaju analitičari tržišta i organizatori putovanja. Turističke kompanije koje smo zvali zasad, pak, ne osjećaju posljedice oporavka konkurenata, a eventualan rast cijena opravdavaju ulaganjima i rastom kvalitete.

Jači izravni kanali prodaje
"Generalno booking u hotelima i kampovima na Jadranu je bolji nego lani, što je ovom trenutku ohrabrujuće, ali utakmica još nije riješena za sam vrh sezone, s obzirom na to da je još dosta kapaciteta nepopunjeno, što ovisi o potražnji individualnih gostiju koji još nisu izvršili rezervaciju. Hoteli i kampovi koji su ovisni o njemačkom ili britanskom tržištu, osjećaju relativno sniženje bukinga s ovih tržišta, koja se ponovno okreću Turskoj, Egiptu i Tunisu", ističe Sanja Čižmar iz tvrtke HD Consulting, koja je početkom svibnja napravila istraživanje o aktualnom kretanju i stanju bukinga hotela i kampova. Analiza je pokazala da je generalno slabiji buking bio za lipanj i srpanj, naročito kod onih orijentiranih na njemačko tržište zbog rasporeda praznika, što su hoteli riješili akcijama.

Na dubrovačkom tržištu primjerice, buking za srpanj i kolovoz trenutno su slabiji nego lani u ovo doba, a buking za postsezonu znatno je bolji nego lani. Hoteli su pojačali izravne kanale prodaje i prodaju preko OTA (online travel agency), što je povećalo prosječne cijene. Alotmanski kanal je niži nego lani, najčešće namjerno, kako bi se veći dio kapaciteta u sezoni ostavio za individualno tržište, jer grupe ruše i cijene. Vodeće kompanije u hotelima i kampovima za 2018. bilježe tako 10-15 posto bolji prihod. No čak i kod  hotela s 4* ili 5* postoje pojedina razdoblja nižeg bukinga u odnosu na lani. 

Pogrešna strategija
Anketa HD Consultinga na terenu pokazala je da su hoteli i kampovi u prosjeku digli cijene za 4-5 posto, što je znatan iskorak jer su prethodnih godina podizali cijene inflatorno (oko 1,5-2%). Objekti u kojima se investiralo (bez dizanja zvjezdica) pritom su digli cijene za prosječnih 7-10 posto, dok su oni koji su dizali zvjezdice poskupjeli i više od 30 posto, jer se obraćaju novim tržišnim segmentima.  Iako očekuje sezonu na razini prošle ili nešto bolju, vlasnik njemačke agencije ID Riva Selimir Ognjenović upozorava na snažan povratak Turske, Tunisa i Egipta.

"Ima hotela koji su na temelju lanjskog iskustva zatvorili prodaju u siječnju računajući na punjenje tijekom sezone i postizanje viših cijena, no takva bi se strategija mogla pokazati pogrešnom, zbog povratka jake konkurencije Turske i Afrike. "Lani smo imali situaciju da se dio od skoro 2,5 milijuna gostiju koji su relativno kasno shvatili da ne mogu putovati u Tursku prelio i u Hrvatsku. Taj pritisak se ove godine neće dogoditi, imamo informacije da uz rast broja bukinga obitelji za Tursku raste i prosječna cijena, što može donijeti obrnutu situaciju, da ove godine Turska uzme iz našeg bunara, nakon što smi mi lani uzeli iz njihovog", slikovito pojašnjava Ognjenović. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

svi ovi koji navodno idu u egipat ili tunis, nisu turisti nego i…i koji ne razumiju u sto se upustaju.
za tursku je mnogo bolje iako niti tamo nije sigurnost bas blizu prihvatljivog.

New Report

Close