Holdingu zbog vanjskih usluga ukor državne revizije

Autor: Jadranka Dozan , 21. prosinac 2018. u 14:48
Revizijom obuhvaćeno 47 postupaka nabave/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Zagrebačkom komunalcu spočitavaju se, uz ostalo, nabave vezane uz zbrinjavanje otpada, kao i pitanje jediničnih cijena.

Državni ured za reviziju proteklih se mjeseci, među brojnim revizijama, bavio i onom o učinkovitosti korištenja vanjskih usluga kojom je  obuhvatio tri trgovačka društva u vlasništvu RH i 33 u vlasništvu lokalnih jedinica.

Ocjenom "svrhovito i ekonomično" zaključene su revizije u Hrvatskoj pošti, Komunalcu iz Koprivnice i Niskogradnji iz Pregrade, a većina ostalih dobila je prolazne ocjene, ali uz naputke za poboljšanja.

Samo kod Zagrebačkog holdinga ocijenjeno je kako vanjske usluge "nisu korištene svrhovito i ekonomično te su potrebna značajna poboljšanja". Od 2,25 milijardi kuna vrijednih zaključenih ugovora ZGHO-a za nabavu vanjskih usluga u razdoblju 2015.-2017., revizijom je obuhvaćeno 47 postupaka nabave vrijednosti 1,4 milijarde (bez PDV-a), ističe se u izvješću.

Kod provođenja nabave za podružnice i trgovačka društva, potrebe za nabavom nisu primjereno obrazložene i opravdane, jedan je od prigovora. ZGHO-u spočitavaju i da u pojedinim slučajevima količina pruženih komunalnih usluga nije u skladu s planiranom.

Tako su npr. kod obrade glomaznog otpada i ostalog otpada koji nije biorazgradiv dokumentacijom za nadmetanje predviđene količine zbrinjavanja za jednogodišnje razdoblje veće nego što je bila potreba za višegodišnje razdoblje.

Ističe se i da za neke komunalne usluge poput održavanja parkova, košnje trave, održavanje cesta, Društvo nema utvrđene jedinične troškove. Time bi se omogućio uvid u visinu i strukturu troškova tih usluga, kažu, a u konačnici moguće i cijene. 

Komentirajte prvi

New Report

Close