HNB: U 2014. godini recesija će biti još gora od predviđene

Tromjesečni bruto domaći proizvod sezonski i kalendarski prilagođene realne vrijednosti/ Dalibor Urukalovic/PD/PIXSELL Tromjesečni bruto domaći proizvod sezonski i kalendarski prilagođene realne vrijednosti/ Dalibor Urukalovic/PD/PIXSELL

Premda HNB nije izašao s brojkom, posredno je najavio korekciju srpanjskih očekivanja od 0,2 posto.

Potaknuta posljednjim brojkama o padu BDP-a i preliminarnim pokazateljima za ljetne mjesece, Hrvatska narodna banka (HNB) najavila je da će u 2014. recesija biti još jača od predviđene.

Premda središnja banka još nije izašla s brojkom, u najnovijem Biltenu posredno je najavila korekciju srpanjskih očekivanja od 0,2 posto pada ove godine. Na to da će ekonomija zaroniti šestu godinu zaredom, i to blizu jedan posto, već mjesecima se klade gotovo svi relevantni analitičari. Međunarodni monetarni fond prilikom posjeta Hrvatskoj još na proljeće iznio je prognozu pada između 0,5 i jedan posto. Svjetska banka pak očekuje da će se rast u zemljama središnje i istočne Europe (EU11) ove godine udvostručiti, pri čemu je u računici jedina iznimka Hrvatska s padom od 0,5 posto. 

Kontra premijera
Predstavnici banaka, okupljeni u klub makroekonomista pri HUB-u, istodobno konsenzusom ciljaju na pad od 0,7 posto. S najnovijim podacima ekonomskog zdravlja mišljenje su očito promijenili i u HNB-u, koji među stručnjacima kotira kao institucija s najboljim proračunskim modelima za predviđanja. A crno na bijelo, brojke ocrtavaju dijametralno suprotnu sliku ekonomskog zdravlja države od one koju vidi premijer Zoran Milanović. Pad realnog BDP-a od 0,3 posto u drugom kvartalu (ili 0,8 posto godišnje) posljedica je pada svih sastavnica domaće potražnje. Pad realnih plaća i stagnacija zaposlenosti smanjila je osobnu potrošnju 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.
 

Zbog mjera konsolidacije iz procedure prekomjernog deficita državna potrošnja pala je 0,9 posto, kao i investicije u fiksni kapital. Podrške rastu nema ni iz inozemstva: izvoz robe i usluga u drugom tromjesečju bio je 0,4 posto manji nego u prethodnom tromjesečju godine, nabrajaju analitičari središnje banke redovitom mjesečnom Biltenu. I dostupne brojke za srpanj i kolovoz upućuju na stagnaciju i u trećem tromjesečju. Fizički obujam industrijske proizvodnje blago je porastao u srpnju, no snažno je pao promet u trgovini na malo, kao i broj noćenja turista. "Ni navješćujući pokazatelji gospodarske aktivnosti ne upućuju na mogućnost znatnijeg oporavka tijekom trećeg tromjesečja 2014.", upozorio je HNB.

Rastu samo deficit i dug
Premda se nezaposlenost blago smanjila na 19,5 posto na krilima sezonskog zapošljavanja i administrativnim brisanjem iz evidencije, negativna očekivanja iz ankete poslovnog optimizma u industriji, trgovini i uslugama daju naslutiti da bitnih promjena na tržištu rada neće biti ni do kraja godine. Uz nastavak općeg trenda smanjenja realnih plaća (unatoč blagom rastu u srpnju) teško je očekivati bilo kakve pozitivne promjene u iduća tri mjeseca.Jedine brojke u konstantnom rastu tako su deficit proračuna i posljedično javni dug. Ukupni fiskalni manjak u prvih šest mjeseci dosegnuo je 10,5 milijardi kuna, od čega je većina ostvarena do početka travnja. Javni dug potkraj svibnja iznosio je 226,6 milijardi kuna, što znači da je u šest mjeseci država zaduženje povećala za 6,4 milijarde kuna.

Komentari (8)
 • razer
  razer 23:47 29.9.2014.

  Bulja12345


  Može li mi netko ukazati gdje mogu pratiti broj zaposlenih i donekle njihovu strukturu.
  Povremeno se objavljuju podaci o zaposlenima i tada se mogu pronaći i podaci o broju zaposlenih u privredi, državnoj upravi i u poljoprivredi. Ako netko ima taj podatak ili postoji mjesto gdje ga mogu pronaći, molio bi da mi javi.

  DZS ti ima mjesecne bulletine, a i imaju bazu podataka, doduse nije ensto, ali moze se naci nesto.

  HZZ isto ima neke podatke, na mjesecnoj razini.

 • Bulja12345
  Bulja12345 21:22 29.9.2014.

  Može li mi netko ukazati gdje mogu pratiti broj zaposlenih i donekle njihovu strukturu.
  Povremeno se objavljuju podaci o zaposlenima i tada se mogu pronaći i podaci o broju zaposlenih u privredi, državnoj upravi i u poljoprivredi. Ako netko ima taj podatak ili postoji mjesto gdje ga mogu pronaći, molio bi da mi javi.

 • pepeinvest
  pepeinvest 17:19 29.9.2014.

  Taj HNB bi trebalo pročešljati kao i HGK i potom svesti na razinu obične agencije. Hrpa uhljeba s vezama na kubik.

  A propos njihovih prognoza, na pitanje kakav će biti očekivani izvještaj DSZa o BDPu za 3Q/2014 bolje je gledati Crobex tri do šest mjeseci unazad npr iz 5/2014 i doći ćemo na isti ili bolji zaključak.

  Samo za podsjetnik:
  http://www.tportal.hr/biznis/novaciulaganje/47949/HNB-u-svjetskom-vrhu-po-broju-zaposlenih.html [tportal.hr]

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve