HGK: U Istri najkvalitetnija turistička odredišta, u Slavoniji najslabija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. veljača 2013. u 18:09
Photo: Ivana Ivanovic/PlXSELL

Središnja Hrvatska ima ocjenu 3,6, pri čemu je najbolje ocijenjen Zagreb, dok regija Slavonije ima ocjenu 3,4.

U većini najjačih hrvatskih turističkih odredišta od 2007. do 2012. unapređena je kvaliteta ponude, usluga i infrastrukture, pri čemu je najviše učinjeno u Istri i Dalmaciji, dok je na kontinentu primjetan zaostatak za priobaljem, i to posebno u Slavoniji čija odredišta imaju najniže ocjene kvalitete.

Zaključak je to istraživanja "Diseminacija rezultata istraživanja kvalitete turističke ponude u odabranim turističkim destinacijama Hrvatske 2007. do 2012" koje je danas predstavljeno u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u organizaciji Sektora za turizam HGK.

Istraživanje je provedeno, istaknuto je, DESTqual metodom kontrole kvalitete za turistička odredišta koje je vrlo kompleksno i traži posebnu educiranost istraživača, a provedeno je tijekom ljeta u 97 mjesta, od čega 59 u primorskoj i 38 u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Mjesta su odabrana temeljem broja ostvarenih noćenja, broja stanovnika i administrativnog statusa, a cilj istraživanja je bio što objektivnije ocijeniti vrijednosni lanac ponude u tim mjestima u vrijeme turističke sezone te ih rangirati po kvaliteti u sklopu akcije i nagrada HGK "Turistički cvijet-kvaliteta za Hrvatsku".

Predstavljajući rezultate istraživanja njegova voditeljica Saša Poljanec Borić sa Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar naglasila je kako Istra ima apsolutnu najveću razinu konkurentnosti turističkih odredišta, ali je nešto slabija u ugostiteljskim sadržajima.

S druge strane najmanje ocjene kvalitete ima Slavonija, koja je i ispod prosjeka za regiju Središnje Hrvatske, što po Poljanec Borić upućuje na to da će za Slavoniju trebati dizajnirati posebne mjere za razvoj destinacija ako se tamo želi razvijati turizam.

Prosječne ocjene kvalitete destinacija u Hrvatskoj kreću se od 2,8 do 3,8 (na skali od 1 do 5), pri čemu je u svim destinacijama vidljiv pomak od 2007. do 2012., ali najmanji u toplicama, čija je prosječna ocjena za 2012. bila 2,9, a 2007. godinu 2,7.

Destinacije uz more dobile su prosječne ocjene 3,8, a na kopnu 3,6, dok je po regijama Istra ocijenjena s 3,8, a Kvarner i Lika s 3,7, pri čemu je Poljanec Borić kazala da su u toj regiji najkvalitetnije destinacije na otocima koji su i nositelji turizma te regije.

Dalmacija je slična Istri s ocjenom 3,8, ali s razlikom da neke destinacije u Dalmaciji stagniraju u razvoju i nemaju sve tako visoku ocjenu.

Središnja Hrvatska ima ocjenu 3,6, pri čemu je najbolje ocijenjen Zagreb, dok regija Slavonije ima ocjenu 3,4.

Istraživanjem je utvrđeno i da su elementi 'pucanja' odnosno slabe karike kvalitete i njenog održavanja u vrijednosnom lancu turističke ponude socijalna netrpeljivost u destinacijama, neprimjeren odnos prema baštini, zapuštanje ruralnog prostora, uzurpacija zajedničkih dobara i komunalni nered (pješačke staze za parkiranje automobila i sl.), 'elastična' primjena odnosno nepoštivanje zakona, nedostatak stranih jezika, radovi usred sezone i drugo.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Lipo je u Istri [emo_plazi]

New Report

Close