Hanfa objavila ozbiljno upozorenje ulagačima – ne upuštajte se u posao s njima

Autor: Poslovni.hr , 20. prosinac 2019. u 10:14
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Hanfa nije nadležna za nadzor zakonitosti poslovanja tih društava niti može utjecati na zaštitu prava i interesa ulagatelja koji poslovni odnos uspostavljaju s tim društvima.

Prema informacijama dostupnima Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) postoji mogućnost da društva Libra Markets i Global Markets (https://libramarkets.com/ i https://www.glob-markets.net/) putem prodajnih predstavnika kontaktiraju državljane Republike Hrvatske (RH) te im nude usluge trgovanja ugovorima za razlike (CFD). Riječ je o društvima koja nemaju dozvolu za rad na području RH i ne nalaze se na popisu pružatelja investicijskih usluga iz drugih država-članica Europske unije za koje je, sukladno zakonskoj proceduri, Hanfa zaprimila obavijest o namjeri pružanja usluga na teritoriju Hrvatske.

Na internetskim stranicama tih društava trenutačno nema informacija na hrvatskom jeziku, no Hanfa preventivno poziva potencijalne ulagatelje s područja Republike Hrvatske da se ne upuštaju u poslovni odnos s navedenim društvima. Hanfa nije nadležna za nadzor zakonitosti poslovanja tih društava niti može utjecati na zaštitu prava i interesa ulagatelja koji poslovni odnos uspostavljaju s tim društvima.

Podsjećamo da su ugovori za razlike (CFD) kompleksni financijski proizvodi čije karakteristike mali ulagatelji često ne razumiju. Osim toga, troškovi i naknade povezane s trgovanjem CFD-ovima iznimno su složene strukture i karakterizira ih nedostatak transparentnosti. Hanfa je 25. srpnja 2019. donijela Odluku o trajnom ograničenju stavljanja na tržište, distribucije i prodaje CFD-ova malim ulagateljima koja je dostupna ovdje.

Registri osoba i društava koja imaju odobrenje Hanfe za pružanje investicijskih usluga i obavljanje investicijskih aktivnosti, registar vezanih zastupnika te popis notificiranih pružatelja investicijskih usluga iz drugih država članica Europske unije za izravno pružanje usluga na području RH dostupni su ovdje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

poslujte samo s domaćim provjerenim prevarantima, koji su imali ili imaju odobrenje Hanfe (tipa Gazda)

New Report

Close