Gradu Splitu pet milijuna kuna iz EU fondova za projekt ‘Split – mjesto dodira sporta i kulture’

Autor: Poslovni.hr , 17. studeni 2016. u 12:33
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Projekt je ukupne vrijednosti 6.392.000,00 kn, od čega iznos bespovratnih sredstava za Grad Split iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 4.999.822,40 kn.

Grad Split je osvojio značajna financijska bespovratna sredstva za integrirani program „Split – mjesto dodira sporta i kulture“ kojeg je 29.01.2016.g. prijavio na natječaj KK.06.1.1.01 „Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“. Projekt je ukupne vrijednosti 6.392.000,00 kn, od čega iznos bespovratnih sredstava za Grad Split iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 4.999.822,40 kn.

Realizacijom projektnih aktivnosti i ulaganja, osigurat će se nova jedinstvena turistička ponuda i proizvod temeljen na dosad nedovoljno iskorištenom bogatom poviješću Splita iz područja sporta i kulture.

Lokaliteti uključeni u projekt, kao što su stadion Poljud, košarkaška dvorana na Gripama, teniski tereni na Firulama, lučica Labud ili „skrivena“ baština poput crkve Sv. Trojice, te manja arheološka nalazišta, iako poznati u nacionalnom ili regionalnom kontekstu, nisu do sada bili prepoznati kao turističke atrakcije te se nisu nalazili u uobičajenim turističkim turama.

Predloženim integriranim programom izradila bi se kompletna dokumentacija za buduća ulaganja u lokalitete čime bi se utjecalo i na njihovu obnovu, te sprječavanje daljnjeg propadanja i devastacije, ali i stvaranje nove turističke atrakcije i proizvoda:

1. Uređenje i uspostava Muzeja Poljuda i interpretacijskog centra Hajduka

2. Interpretativna ruta „Poljud – Arhitektonska baština“ kojom će Poljud zasluženo postati jedno od mjesta koje će posjećivati arhitekti ili povjesničari kulture.

3. Uspostava interpretativnih ruta sporta i kulture kojima se obuhvaćaju značajna mjesta splitskog sporta i povezuju u integralnu cjelinu s kulturnom baštinom i suvremenom kulturnom produkcijom  (mjesta sporta poput Košarkaškog kluba Split, Bazena Poljud, Teniskih terena, Lučice Labud, „skrivene“ baštine poput crkve Sv. Trojice, manjih arheoloških nalazišta i sl.) – izrada projekta urbanih instalacija, multimedije, ambijentalne

4. Uspostava znanstveno-edukativnog parka „Antička luka“ i interpretativne rute „Baština sporta u Splitu“; koji će dati novi zalet stvaranju kvalitetnog koncepta valorizacije antičke luke i baštine sporta u Splitu.

5. Uspostava modela teritorijalnog marketinga Splita kao grada kulture i sporta – izrada strateškog plana brendiranja Splita kao grada sporta i kulture.

Kroz jasno strukturirani teritorijalni marketing, navedena ulaganja će osigurati da dvije bitne odrednice Splita postanu sport i kultura, integrirani u jedinstvenu cjelinu, postanu element novog održivog turističkog razvoja zasnovanog na valorizaciji resursne osnove i identiteta lokalnog stanovništva.

Komentirajte prvi

New Report

Close