Gradovi i općine započeli s primarnom selekcijom

Autor: Poslovni dnevnik , 19. lipanj 2014. u 22:00
Gradovi i općine prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom dužni su krenuti sa primarnom selekcijom godinu dana od stupanja zakona na snagu

Jedinice lokalne samouprave moraju pronaći najbolji model za sebe, no ono što je ključno jest da sustav mora biti dostupan građanima.

Primarna selekcija, uz sanaciju i usklađivanje postojećih odlagališta i izgradnju centara za gospodarenje otpadom, preduvjet je za uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom i ostvarenja glavnih ciljeva, smanjenja količine otpada na odlagalištima i povećanje udjela reciklaže.

Gradovi i općine prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom dužni su krenuti sa primarnom selekcijom godinu dana od stupanja zakona na snagu, dakle, od 24. srpnja ove godine.Gradovi i općine moraju građanima omogućiti odvajanje otpada od kućnog praga, u nekim sredinama to će biti jedna ili više dodatnih kanti ispred kuće, negdje će to biti posebne vreće, neke komponente za recikliranje odlagat će se u posebne spremnike na zelenim otocima ili reciklažnim dvorištima poput, primjerice, problematičnog otpada kao što su baterije, akumulatori, štedne žarulje i slično. Jedinice lokalne samouprave moraju pronaći najbolji model za sebe, no ono što je ključno jest da sustav mora biti dostupan građanima, najbolji za određeno područje i ekonomski prihvatljiv.

Uz obaveze, zakonom su propisane i sankcije, a da su se gradovi i općine pokrenuli pokazalo se kroz akciju pojačanog nadzora Velika čistka koju provodi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. U posljednjih 10 mjeseci 223 grada i općine pokrenule su projekte primarne selekcije ukupne vrijednosti 337 milijuna kuna. U istom periodu godinu dana ranije radilo se o samo 47 gradova i općina i projektima vrijednima tek 37,2 milijuna kuna. Putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurana su stručna pomoć i sredstva za nabavu spremnika, komunalne opreme, vozila i  uređenje reciklažnih dvorišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close