Grad Zagreb pokrenuo filmski ured

Autor: Marta Duić , 08. svibanj 2019. u 15:32
Foto: press

Temeljni ciljevi Filmskog ureda su koordinacija između nadležnih tijela grada i domaćih i stranih produkcija te svjetska promocija Zagreba kao prepoznatljive i privlačne filmske destinacije za snimanje filmova, serija i reklama.

Prepoznavši veliki gospodarski i turistički potencijal u realizaciji domaćih i stranih filmskih i TV projekata, Grad Zagreb je pokrenuo Filmski ured i time se pridružio velikoj svjetskoj obitelji od više od 1000 filmskih ureda diljem svijeta. U Hrvatskoj postoje filmski uredi u Zadru, ured Kvarnera i Istre, a otvaranje ureda potaknuto je sve češćim snimanjima velikih projekata u Zagrebu. Na čelu Filmskog ureda je Mia Pećina Drašković, producentica s više od 20 godina iskustva i čak četiri osvojene prestižne američke televizijske nagrade Emmy.

˝Filmski uredi su uvijek gradsko tijelo i prvenstveno se bave koordinacijom svih nadležnih gradskih tijela u odnosu na potrebe produkcije. Također, usko se koncentriraju na ponudu i promociju lokacija u svom gradu za sve potrebe snimanja kompanija koje dolaze iz cijelog svijeta. HAVC na razini države radi promociju cijele Hrvatske i odobrava 25 povrata troškova potrošenih u Hrvatskoj na određenoj produkciji. Tako da je osnova poslovanja zapravo potpuno drugačija, osim naravno zajedničke promocije Zagreba i Hrvatske u svijetu˝, objašnjava Mia Pećina Drašković, ravnateljica Filmskog ureda Grada Zagreba.

I serije i reklame

Temeljni ciljevi Filmskog ureda su koordinacija između nadležnih tijela grada i domaćih i stranih produkcija te svjetska promocija Zagreba kao prepoznatljive i privlačne filmske destinacije za snimanje filmova, serija i reklama.

˝Želja nam je da barem još Dubrovnik, Split, Šibenik i Osijek otvore svoje urede pa da svi zajedno, uz HAVC, možemo s većim budžetima nastupati na filmskim tržištima, festivalima i konferencijama i predstaviti svoje gradove i Hrvatsku u što boljem svijetlu˝, kaže Pećina.

Ured će zapošljavati troje ljudi, a prve aktivnosti će biti vezane uz pozicioniranje ureda kao nezaobilazne stanice između produkcija te nadležnih gradskih tijela i ureda te potom uređivanje službene web stranice koja je glavni alat za rad svih svjetskih filmskih ureda. ˝Promocija Zagreba kao filmske destinacije će biti jedna od primarnih i osnovnih zadaća, jer nam je želja da s kvalitetom i kvantitetom kroz nekoliko godina stanemo „rame uz rame“ s gradovima poput Beča i Praga˝, poručuje Pećina.

Osnovna zadaća Filmskog ureda je olakšati komunikaciju između produkcijskih kuća i svih gradskih i nadležnih ureda koji izdaju dozvole i dopuštenja za snimanje u Zagrebu, što uključuje Zagrebački Holding, sve urede Grada Zagreba, policiju, vatrogasce, hitnu pomoć i druge.

Svjetske produkcije prije odabiru gradove gdje znaju da postoji strukovna gradska podrška vrlo kompliciranom procesu TV i filmske produkcije, jer na jednom filmu radi i više od 300 profesionalaca te se u većini slučajeva snima na mnogobrojnim lokacija. Uz Filmski ured taj je proces olakšan i ubrzan i grad postaje dodatno interesantan za sve oblike snimanja.

Dva nova studija

˝Uz to, Jadran film je baš prije nekoliko dana otvorio dva nova studija, 6 & 7. Ja mogu samo reći da bi nam bilo jako drago da se vrati stara slava Jadran filma i da možemo stranim, a i domaćim produkcijama nuditi i vrhunski studio u Zagrebu. Primjerice, Mađarska ima četiri velika studija i sigurna sam da će u budućnosti svaki korak u smjeru izgradnje novih studija u Zagrebu biti vrlo koristan filmskoj zajednici Zagreba i Hrvatske˝, smatra Pećina.

Promocija Zagreba u svijetu kao poželjne destinacije za snimanje filmova, serija i reklama, točnije svih vrsta audiovizualnih djela, druga je glavna zadaća Filmskog ureda. Takva vrsta promocije odvijat će se prije svega kroz službenu web stranicu Ureda na kojoj će se moći pronaći svi filmski djelatnici Zagreba (nakon što se registriraju), producentske kuće te veliki izbor fotografija s potencijalnim lokacijama za snimanja.

Također, privatni vlasnici kuća, stanova, dvorišta, restorana i drugih atraktivnih lokacija imat će mogućnost preko web stranice oglasiti svoju lokaciju za potencijalno snimanje. Uz to, Zagreb će se na godišnjoj razini, u suradnji s HAVC-om i drugim filmskim uredima u Hrvatskoj, promovirati sudjelovanjem na stručnim skupovima, filmskim festivalima i marketima.

„Zagrebački filmski ured pojednostavnit će procedure domaćim i stranim produkcijama koje žele snimati u Zagrebu. Zahvaljujući Uredu produkcije neće morati više same istraživati i tražiti najbolje lokacije i načine ishođenja dozvola. Posredovanje Filmskog ureda olakšat će i ubrzati dobivanje potrebnih dozvola, a samo snimanje i boravak u Zagrebu učiniti opuštenijim i jednostavnijim“, rekao je ravnatelj Zagreb Filma Vinko Brešan, naglasivši kako osnivanje ureda promatra kroz oči redatelja koji je svjestan koliko napora i vremena iziskuje traženje lokacija i dobivanje dozvola.

Filmski producent Igor Nola, jedan od naših najzaposlenijih producenata koji je radio koprodukcije od Skandinavije do Amerike ističe kako uspostava Filmskog ureda Grada Zagreba uvelike olakšava realizaciju velikih projekata i omogućuje bržu realizaciju planiranih aktivnosti snimanja.

˝Trenutno radim na snimanju filma 'The Hitman's Wife's Bodyguard' diljem Hrvatske pa tako i u Zagrebu, na kojem radi više od 400 filmskih djelatnika, uz glumce, statiste i kaskadere kojih je još otprilike 100. Ovo je prvi veliki film u zadnjih 20 godina u kojem će Zagreb stvarno glumiti Zagreb i to je neizmjerno bitno i za filmsku i za turističku industriju Zagreba i Hrvatske˝, zaključuje Nola.

Komentirajte prvi

New Report

Close