Grad Zagreb će ulagati u samozapošljavanje studenata

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. srpanj 2015. u 15:27
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras.

Rektor splitskog sveučilišta Šimun Anđelinović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisali su danas sporazum o suradnji na Programu postakademskog zapošljavanja, čime se Zagreb uključio u financiranje programa za poticanje i osposobljavanje studenata koji će nakon studija sami pokrenuti svoj posao.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras, koje je supokretač programa i čiji će studenti, zajedno sa splitskima, sudjelovati u programu osposobljavanja tijekom studija.

Riječ je o projektu koji je na razini dvaju najvećih sveučilišta, te dvaju ministarstava – ministarstva rada, te znanosti i obrazovanja, potpisan prošli mjesec u Splitu, a danas je dogovorena konkretna suradnja s Gradom Zagrebom.

Grad Zagreb će financirati stipendije tijekom školovanja studenata, a prilikom otvaranja posla mladim će poduzetnicima osigurati besplatan prostor i početni kapital.

"Za početak je planirano izdvajanje oko dva milijuna kuna u godišnjem proračunu, u sklopu Programa poticanja malog i srednjeg poduzetništva, ali za tako vrijedan projekt ne namjeravamo stavljati granice i izdvojit ćemo ubuduće koliko god bude trebalo", kazala je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić.

U program se studenti uključuju odmah na prvoj godini studija i osposobljavaju se do kraja studiranja pa treba osigurati novac za mentore, smještaj na ljetnim radionicama i ostale troškove, napomenula je Jozić.

Grad Zagreb će im u svom tehnološkom parku ponuditi besplatno prostor neiskorištenih hala na Zagrebačkom velesajmu kako bi mladi poduzetnici imali prostor dok im se posao ne uhoda, a dobit će i početni kapital za podizanje povoljnih kredita.

Projekt će se prijaviti i Europskom socijalnom fondu radi potpore zapošljavanju, odakle se također očekuju dodatna sredstva.

Rektor splitskog sveučilišta Šimun Anđelinović najavio je danas da će se prva ljetna radionica za studente održavati od 13. do 24 srpnja u Splitu za prvih 22 prijavljenih studenata, no u narednom razdoblju očekuje ih se puno veći broj.

Na tim će ljetnim radionicama učiti upravljačke vještine i sve što je potrebno kako bi sami pokrenuli vlastiti posao.

"Cilj nam je potpuna promjena načina shvaćanja zapošljavanja, od stava da se čeka zaposlenje kod nekog poslodavca prelazimo na korak da studenti uče kako sami sebe zaposliti i u tome će dobiti potporu", istaknuo je Anđelinović.

Studenti će se u program uključivati već na prvoj godini studija, a birat će se na temelju selekcijskog testa koji će raditi Institut za društvena istraživanja Ivo Pilar među studentima koji pokazuju interes i poduzetničke kompetencije.

Tijekom studija studenti splitskog i zagrebačkog sveučilišta pohađat će zajedničke radionice, primat će stipendije i potpore koje će se kraju "kanalizirati" na jedno mjesto gdje će ih čekati kao jedna vrsta osiguranja za dobivanje povoljnog kredita za otvaranje posla.

Komentirajte prvi

New Report

Close