Građani u bankama drže gotovo 164 milijardi kuna

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Nastavak sklonosti stanovništva držanju likvidne financijske imovine na tekućim i transakcijskim računima dijelom je rezultat pada kamatnih stopa banaka na depozite te uvođenja poreza na dohodak od kamata.

Ukupni depoziti krajem travnja iznosili su 249,9 milijardi kuna, što je porast od 9,7 milijardi kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju podaci HNB-a.

Ukupni štedni i oročeni depoziti uz mjesečni pad od 655 milijuna kuna krajem travnja spustili su se na 201,9 milijardi kuna. Promatrano u odnosu na isti mjesec 2015. ukupni štedni i oročeni depoziti viši su za 4,2 milijardi kuna (2,1 posto) čemu je pridonio godišnji rast i deviznih i kunskih depozita, navodi se u analizi RBA.

Ukupni kunski depoziti tako su uz mjesečni rast od 134 milijuna kuna (0,4 posto) iznosili 35,5 milijuna kuna, čime su na godišnjoj razini zabilježili rast za 1 milijardi kuna (2,9 posto). U istom promatranom razdoblju ukupni devizni depoziti su iznosili 166,3 milijardi kuna, zabilježivši mjesečni pad za 788 milijuna kuna, dok je na godišnjoj razini zabilježen rast za 3,2 milijardi kuna (2,0 posto). Budući da devizni depoziti čine 82,4 posto ukupnih štednih i oročenih depozita, jačanje kune u odnosu na euro tj. pad prosječnog tečaja EUR/HRK u travnju od 1,3 posto na godišnjoj razini pridonio je ublažavanju rasta njihovog kunskog izraza.

Krajem travnja depozitni novac iznosio je 48 milijardi čime je na mjesečnoj razini povećan za 218 milijuna kuna (0,5 posto) dok je na godišnjoj razini zabilježio rast za 5,5 milijardi kuna (12,8 posto). Nastavak sklonosti stanovništva držanju likvidne financijske imovine na tekućim i transakcijskim računima dijelom je rezultat pada kamatnih stopa banaka na depozite te uvođenja poreza na dohodak od kamata.

Promatrano prema sektorima, depoziti stanovništva, koji čine gotovo 81,1 posto ukupnih depozita krajem travnja su, uz mjesečni pad od 1,3 milijuna kuna (0,8 posto) iznosili 163,8 milijardi kuna. U odnosu na isti mjesec 2015. niži su za 1,9 milijardi kuna (1,2 posto) što ujedno predstavlja pad na godišnjoj razini treći uzastopni mjesec. Depoziti poduzeća u istom razdoblju su uz mjesečni rast od 686 milijuna kuna (2,3 posto), krajem travnja iznosili 30,2 milijardi kuna. U odnosu na isti mjesec 2015. ukupni depoziti poduzeća su viši za 7,4 milijardi kuna te su zabilježili godišnji rast po dvoznamenkastoj stopi od 32,4 posto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!