Glavna skupština HPB-a odobrila akviziciju Jadranske banke

Autor: Poslovni.hr/H , 29. lipanj 2018. u 10:56
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dioničari Hrvatske poštanske banke (HPB) na glavnoj skupštini održanoj u četvrtak donijeli su odluke o davanju odobrenja za stjecanje stopostotnog udjela u Jadranskoj banci te o rasporedu lanjske dobiti od 8,3 milijuna kuna.

"Glavna skupština odobrava ponudu za kupnju i prijenos dionica Jadranske banke d.d. Šibenik u sanaciji koju je Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) prihvatila 04. svibnja 2018. godine", stoji između ostalog u odluci.

Uprava banke se ovlašćuje da sklopi ugovor za stjecanje isključivo svih 4.747.229 redovnih dionica Jadranske banke u sanaciji, koje predstavljaju njezin temeljni kapital u iznosu od 50 milijuna kuna.

Uprava banke ovlaštena je samostalno odlučivati i poduzimati radnje s ciljem ispunjenja svih prethodnih uvjeta do formalnog stjecanja Jadranske banke, kao i povećati njezin kapital sukladno regulatornim zahtjevima Hrvatske narodne banke (HNB), a najviše do iznosa 110 milijuna kuna, te nakon toga, u najkraćem i objektivnom mogućem roku provesti postupak pripajanja.

"Namjera je odmah po stjecanju Jadranske banke (JABA) provesti njezinu dokapitalizaciju u iznosu od 110 milijuna kuna te započeti i u najkraćem objektivnom mogućem roku provesti postupak pripajanja JABA-e Banci, čime bi bio stvoren snažan regionalni centar na području Šibensko-kninske županije. Stjecanjem i pripajanjem JABA-e ostvariti će se pozitivne sinergije kombinacijom snažne pozicije JABA-e na lokalnom tržištu i korištenja postojeće organizacije Banke, čime će se pozitivno utjecati na profitabilnost i na povećanje tržišnog udjela Banke", navodi se u obrazloženju odluke. 

Inače, DAB je 4. svibnja prihvatio obvezujuću ponudu HPB-a upućenu 20. travnja za kupnju dionica Jadranske banke d.d. Šibenik u sanaciji te dao suglasnost na tekst Memoranduma o razumijevanju kojim se detaljno reguliraju jamstva vezana uz navedenu transakciju.

Skupština je odlučila i da se prošlogodišnja ostvarena neto dobit nakon oporezivanja od 8,3 milijuna kuna rasporedi u zadržanu dobit u iznosu od 7,9 milijuna kuna, dok se u zakonske rezerve raspoređuje 416,7 tisuća kuna.

"Uzevši u obzir slabiju kapitaliziranost HPB-a od drugih banaka na tržištu te novi kapitalni zahtjev koji banci prijeti zbog prelaska tržišnog udjela od pet posto, Uprava i Nadzorni odbor smatraju primjerenim predložiti da se preostala neto dobit nakon rasporeda u zakonske rezerve raspodijeli u zadržanu dobit", stoji u obrazloženju odluke.

Komentirajte prvi

New Report

Close