Peruško: Ponašanje Francka podsjeća na dječji vrtić

Autor: Poslovni.hr, Suzana Varošanec , 20. svibanj 2018. u 16:26
Foto: Sandra Šimunović / Pixsell

“Izvanrednu upravu Franck neutemeljeno proziva.”

Fabris Peruško i Irena Weber objavili su nove i detaljnije informacije vezano za tijek procesa postizanja nagodbe u Agrokoru, a u izjavi za medije najviše su se osvrnuli na posljednje napade Francka na rad izvanredne Uprave.

"Franck se ponašao kao Agrokorova banka, a ne kao proizvođač kave. Pretvorili su se u jednog od najvećih domaćih financijera Agrokora", rekao je Peruško o Francku. Rekao je također da izvanrednu upravu Franck neutemeljeno proziva.

Njegova zamjenica Irena Weber naglasila je da je granični dug Francka oko 37 milijuna eura, od čega 9,3 milijuna eura otpada na prodaju robe.

"Preostali iznos se odnosi na financijske mjenice. Od prijavljenih 9,3 milijuna eura Francku je do sada plaćeno 6,8 milijuna eura, što je bitno iznad prosjeka ostalih dobavljača. Međutim, nažalost, pravi problem Francka nisu potraživanja, nego nevjerojatnih 59 milijuna eura drugog duga. Svoju energiju usmjeravaju na rušenje Agrokora radi partikularnih interesa.

Dok nas Franck tuće priopćenjima i podnescima mi s Franckom i dalje razgovaramo i nećemo prestati razgovarati, ali nećemo dozvoliti da njihove financijske mjenice ugroze postizanje nagodbe svih vjerovnika", rekla je Weber.

Peruško se osvrnuo i na poziciju vjerovničkog vijeća. I tu krivca vidi u Francku: Izvanredna uprava je željela formirati stalno vjerovničko vijeće, ali zbog međusobnih taktičkih igara među vjerovnicima to je bilo nemoguće. Upravo je Franck osporio skupine koje smo predložili. Prijedlog je dan Sudu još u siječnju, na njega se konkretno Franck žalio, a paralelno skupljao punomoći kako bi ušao u jednu od predloženih skupina. Njihovo ponašanje više sliči na dječji vrtić".

"Izvanredna uprava je svjesna da je do dovršetka nagodbe potrebno postići dodatne dogovore, kako sa dobavljačima, tako i sa Sberbankom", istaknuo je Peruško.

Peruško je za utorak najavio novi susret sa dobavljačima.

Treminski plan predstavljen u Opatiji

Najkasnije do 26. lipnja trebalo bi se održati ročište za glasovanje vjerovnika o Agrokorovoj nagodbi. Dio je to terminskog plana koji su izvanredni povjerenik Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber predstavili na Konferenciji Tržišta novca Zagreb u Opatiji u petak u sklopu panela posvećenog postupku izvanredne uprave koji nad koncernom ulazi u samu završnicu.

Uz to, kako je u Opatiji najavljeno vezano za ključne aktivnosti koje će prethoditi navedenom ročištu, zgotovljeni nacrt nagodbe vrlo brzo bi trebao izići u javnost.

Također, već sredinom sljedećeg tjedna bit će upućen i Privremenom vjerovničkom vijeću.  Nadalje, u zacrtanom roku koji ističe nekoliko dana prije ročišta za glasovanje, tj. do 23. lipnja Izvanredna uprava očekuje da bi dobila povratnu informaciju vezano za suglasnost na nacrt nagodbe od strane privremenog vjerovničkog vijeća.

Komentari (8)
Pogledajte sve


pitanje:… ako nagodba prođe te Franck izgubi 200-300mil kn da li se očekuje kolektivna tužba malih dioničara protiv Artukovića i ekipe iz Uprave jer bi u tom slučaju bilo jasno da su svojim Odlukama nanjeli ogromnu financijsku štetu malim dioničarim – vjerujem da neće biti potrebno nego će isti kao znak dobre volje odmah nadoknaditi štetu malim dioničarima a s obzirom da se pozivaju na zakon, poštenje i moral….

dodatno pitanje što će se desiti nakon nagodbe tj. da li će članovi OMF (svi oni koji svaki mjesec ulažu dio svojih primanja u obvezne mirovinkse fondove) kolektivno tužiti OMF za materijalnu štetu nastalu ulaganjem u Agrokor perjanice…. pitanje je i malih dioničara vezano uz Adris i sl…

zaključak: svima je u interesu da se ovo što prije završi i zaboravi… jer da ima pravne države i morala, da imamo SEC, itd itd.. znamo što bi bilo..

A kako su to u Francku nanijeli stetu malim dioničarima? I kako bi to udjelnicari u OMF-ovima tražili odštetu od društva za upravljanje fondom ako su upravo udjelnicari ovlastili društvo za upravljanje fondom i svojim potpisom pristali na njegove uvjete poslovanja?

Gospodine Peruško, šta je sa financijskim izvješćima i zašto ste se oglušili na nalog VTS-a??

Gospidine Peruško, šta je sa financijskim izvješćima i zašto ste se oglušili na nalog VTS-a??

@tcfg, zato mi nije jasna tvrdnja Plenky-ja da nema štete za državni proračun. Kako je moguć ovaj lapsus? Čiji je HBOR ? A šta je s drugim mirovinskim stupom?

New Report

Close