Gazprom i Plinacro potpisuju memorandum o odvojku Južnog toka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. siječanj 2013. u 17:53
fOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ruski Gazprom i hrvatski Plinacro sutra će potpisati Plan aktivnosti o provođenju projekta odvojka plinovoda Južni tok.

 Ruski Gazprom i hrvatski Plinacro sutra će potpisati Plan aktivnosti o provođenju projekta odvojka plinovoda Južni tok na teritoriju Republike Hrvatske u razdoblju od 2013. do 2016. godine.

Potpisivanjem Plana aktivnosti Plinacro i Gazprom potvrdit će obostrani interes i zajedničko sudjelovanje u projektu Južni tok na teritoriju Hrvatske (odvojak plinovoda) te se međusobno obvezati na ispunjenje terminskih planova u razdoblju od 2013. do 2016. godine, ističu iz Plinacroa.

Potpisivanje plana aktivnosti vezano za odvojak Južnog toka u Hrvatskoj najavljeno je i nakon današnjeg sastanka predstavnika Gazproma s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom.

Riječ je o 100 kilometara dugom odvojku Južnog toka odnosno dvosmjernog plinovoda kapaciteta 2,7 milijardi prostornih metara plina godišnje, koji će povezati plinske sustave Hrvatske i Srbije kroz koju će prolaziti glavna trasa Južnog toka. Prema ranijim procjenama izgradnja tog odvojka vrijedna je 60 milijuna eura.

Južni tok je plinovod za transport ruskog prirodnog plina prema zapadnoj Europi preko Crnog mora, Bugarske, Srbije, Mađarske, Slovenije do Italije zaobilazeći Ukrajinu, koja je do sada bila glavna tranzitna zemlja.

Rusija je službeno pokrenula radove na njegovoj izgradnji početkom prosinca prošle godine. Procjenjuje se da će u izgradnju Južnog toka biti uloženo 16,5 milijarda eura i da će njime Rusija u Europu transportirati 63 milijarde prostornih metara plina godišnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close