Gavrilović nema pravo na dionice Zabe

Autor: Božica Babić , 02. kolovoz 2006. u 06:30

Gavrilović nije dokazao da su osnivačke dionice Zabe iz nekadašnjeg SOUR-a Gavrilović prenesene na tvrtke koje je kasnije u stečaju kupio Đuro Gavrilović

Đuro Gavrilović ostaje bez osnivačkih dionica Zagrebačke banke, tako je jučer presudio Raoul Dubravec, sudac zagrebačkog Trgovačkog suda. Obrazlažući presudu, sudac Dubravec je naglasio da tužitelj, tvrtka Gavrilović, nije dokazala da su osnivačke dionice Zagrebačke banke iz nekadašnjeg SOUR-a Gavrilović prenesene na tri tvrtke (Mesna industrija, Promet i Poljoprivreda) koje je kasnije u stečaju kao fizička osoba kupio Đuro Gavrilović.

Dokumentacija
“Iz dokumentacije, koju je tužitelj dao sudu na uvid, razvidno je da ne postoji pravna sljedivost između tvrtki Gavrilović koje su bile među utemeljiteljima Zagrebačke banke i pravnih osoba koje je u stečaju kupio Đuro Gavrilović. Sudu nije priložen pravovaljan dokaz da je Gavrilović holding, tvrtka koja je bila aktivna u međurazdoblju, prenijela vlasništvo nad dionicama na tvrtke koje je kupio gospodin Gavrilović”, pojasnio je jučer u izjavi za Poslovni dnevnik svoju odluku sudac Raoul Dubravec. I dok su u odvjetničkom uredu Porobija & Porobija, koji je u ovom sporu zastupao interese Zagrebačke banke, bili pripravni tek kratko kazati kako je odluka suca za njih bila očekivana i jedina moguća, Ozren Tatarac, zastupnik tužitelja najavio je žalbu na presudu Trgovačkog suda te nastavak pravne bitke, zatreba li, sve do Strasbourga.

Ide dalje
I ključni akter cijele priče, Đuro Gavrilović, Poslovnom je dnevniku jučer najprije kratko kazao: “Idemo dalje.” Odluku trgovačkog suda “ne doživljava dramatično”, kazao je dalje Gavrilović premda u presudi nije dobio odgovor do kojega je htio doći tužbom. “Ja sam samo htio ustanoviti gdje su danas Gavrilovićeve osnivačke dionice Zabe, a sudac u svojoj odluci kaže da nemam pravo na njih. Odmah je presudio iako ih nisam tražio natrag nego htio tek doznati što se dogodilo s tim paketom dionica”, objašnjava Gavrilović i napominje da će ustrajati u namjeri sve dok se ne ustanovi gdje su se izgubile dionice koje su nekada pripadale tvrtki Gavrilović. Podsjećamo, Gavrilović je od Zagrebačke banke tražio objašnjenje gdje se nalazi paket osnivačkih dionica čija se vrijednost neslužbeno procjenjuje na 45 milijuna eura. Kada ga nije izravno dobio, podigao je lani tužbu. “Po istovjetnom postupku tvrtka je svojedobno sudjelovala i u osnivanju PBZ-a i te dionice postoje u portfelju tvrtke Gavrilović, nitko ih ne osporava”, kazao je Poslovnom dnevniku Gavrilović stariji obrazlažući svoje razloge za dizanje tužbe.

Komentirajte prvi

New Report

Close