Fitch potvrdio rejtinge Zabe i PBZ-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. travanj 2014. u 09:15
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U slučaju smanjenja dugoročnog kreditnog rejtinga UniCredita, vjerojatno bi se smanjio i dugoročni rejting Zagrebačke banke, poručuje Fitch.

Agencija Fitch Ratings potvrdila je dugoročni kreditni rejting Zagrebačke banke 'BBB' s negativnim izgledima, kao i dosadašnji tzv. rejting podrške Privredne banke Zagreb, objavljeno je na web stranici te rejting agencije.

U izvješću se navodi da se nepromijenjeni rejting Zagrebačke banke temelji na potencijalnoj potpori njezine vlasnice, talijanskog UniCredita u slučaju potrebe. Fitch, naime, smatra da je UniCredit i dalje vrlo sklon podržati Zagrebačku banku u slučaju potrebe, s obzirom na stratešku važnost tržišta u regiji središnje i istočne Europe za UniCredit.

Negativni izgledi rejtinga Zagrebačke banke u skladu su, pak, s negativnim izgledima kreditnog rejtinga Hrvatske.

U slučaju smanjenja dugoročnog kreditnog rejtinga UniCredita, vjerojatno bi se smanjio i dugoročni rejting Zagrebačke banke, poručuje Fitch.

Navodi, također, da bi rejting Zagrebačke banke mogao biti smanjen ako UniCredit značajno promijeni svoju strategiju u središnjoj i istočnoj Europi, što bi rezultiralo smanjenim očekivanjima da će ta banka podržati svoje podružnice u regiji i Zagrebačku banku, ili ako se smanji rejting Hrvatske.

Fitch smatra da je drugi scenarij vjerojatniji, s obzirom na negativne izglede 'BB+' kreditnog rejtinga Hrvatske.

Povećanje kreditnog rejtinga Zagrebačke banke uslijedilo bi, pak, ako se povećaju rejtinzi i UniCredita i Hrvatske.

Fitch navodi i da Zagrebačka banka ima vodeću poziciju na tržištu i zdravu kapitalizaciju, ali i da posluje u uvjetima produljene recesije i promjene regulatornog okruženja.

Na njezin profil negativno utječe produljena recesija, što rezultira razduživanjem privatnog sektora i visokom nezaposlenošću, a posljedično se smanjuje kvaliteta imovine domaćih banaka i njihova profitabilnost.

Fitch procjenjuje da će ove godine bruto domaći proizvod Hrvatska pasti 0,2 posto, a iduće porasti samo 0,6 posto. Bez značajnijeg oporavka gospodarstva, kvaliteta imovine Zagrebačke banke vjerojatno će ostati pod pritiskom, smatra Fitch.

Osim rejtinga Zagrebačke banke, Fitch je potvrdio i dosadašnji tzv. rejting podrške PBZ-a na '2', jer smatra da postoji velika vjerojatnost da bi matična banka Intesa Sanpaolo podržala svoju podružnicu u slučaju potrebe.

U svjetlu strategije te matične banke na području središnje i istočne Europe, Fitch vjeruje da je PBZ strateška važna za svoju matične banke.

Rejting podrške PBZ-a mogao bi biti smanjen u slučaju smanjenja dugoročnog kreditnog rejtinga matične banke za više stupnjeva, što Fitch trenutačno ne očekuje. Smanjenje rejtinga Hrvatske za više stupnjeva također bi izazvalo smanjenje rejtinga podrške PBZ-a, navodi se u izvješću te rejting agencije.

Komentirajte prvi

New Report

Close