Fijasko – s turskim Caliskanom država se sprema na sud

Autor: Marija Brnić , 30. siječanj 2013. u 22:01
Dina Petrokemija je u predstečajnoj nagodbi, a ministar Linić turskim ulagačima, navodno, više ne želi popuštati

Ministar financija Linić, prema neslužbenim informacijama, odbija pristati na zahtjev Caliskana za produljenjem državnog jamstva.

Umjesto da rade na spašavanju i pokretanju proizvodnje u omišaljskoj tvrtki Diokija – Dina Petrokemiji, sve je izvjesnije da će turski investitor Caliskan i hrvatska država daljnje razgovore o tom slučaju nastaviti voditi na sudu. Ministar financija Slavko Linić, prema neslužbenim informacijama Poslovnog dnevnika, odbija pristati na zahtjev Caliskana za produljenjem državnog jamstva koje je država ljetos dala u korist Zagrebačke banke za avansno plaćanje Caliskana za isplatu plaća Diokija i Dine u visini 5 milijuna eura. Državnom jamstvu rok valjanosti istječe danas, no kako je Caliskan debelo probio rokove za pokretanje proizvodnje polietilena u omišaljskim pogonima, Linić im više, navodno, ne želi popuštati.  

Jaki argumenti obje strane
Što će to, osim pravnog spora, konkretno značiti u slučaju Diokija i Dine? Obje strane u ovom slučaju, naime, imaju dosta jake argumente jedna protiv druge jer niti Caliskan, niti država nisu ispunili obveze iz ugovora koji su lani sklopile za tu petrokemijsku industriju. Država je ponajprije kasnila s deblokadom hrvatskog industrijalca, jer je kasnio i Zakon o predstečajnoj nagodbi, a turski investitor se branio prevelikim rizikom. Nije još riješeno ni pitanje otkupa zemljišta za gradnju LNG terminala u vlasništvu Diokija, čime bi se osiguralo sredstva za pokrivanje dijela obveza, prvenstveno prema radnicima. U međuvremenu su i Dioki i Dina ušli u postupak predstečajne nagodbe i deblokirani su im računi na 45 dana. Dioki je dobio ponudu za spašavanje dijela pogona i preuzimanje trećine zaposlenika u pogonima na zagrebačkom Žitnjaku od Croduxa Ivana Čermaka, te se očekuje konačno sklapanje doradbenog ugovora između uprava dvije tvrtke. Time će se omogućiti spašavanje jednog dijela proizvodnje u Diokiju. U slučaju Dine deblokada istječe 17. veljače, do kada se mora postići nagodba. U tom roku, nada se predsjednik Sindikata radnika Dine Predrag Mihaljević, pojavit će se novi investitor s kojim će se  realizirati nagodba i konačno pokrenuti proizvodnja.

U Omišlju čekaju i Ruse?
Iako se iz neslužbenih izvora može čuti kako su posrijedi stanoviti ruski investitori, te ponovno i u ovom slučaju Čermakov Crodux, u Dini raspolažu saznanjima da je ozbiljan interes za ulazak u igru iskazan i iz jedne jake zapadnoeuropske grupacije, u kojoj valoriziraju geostrateški položaj i proizvodni potencijal omišaljskih pogona. "Ključno je u svakom slučaju samo da se u idućim danima pozove javno na davanje ponuda za Dinu, a imamo uvjeravanja da će ponude sigurno stići", kaže nam Mihaljević, koji dodaje i da se ovoga puta očekuje brzi rasplet s obzirom na to da će 17. veljače Dina Petrokemija ili biti spašena nagodbom i novim investitorom ili će slijediti otvaranje stečaja. Turskom Caliskanu je, pak, danas u svakom slučaju presudan dan za zadržavanje pozicija u Dini. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Eto kako je zavrsio pokusaj spasavanja jezicevih interesa….Ni Ministar mu nije mogao pomoci mada je krsio zakon o stecaju (koga riga za zakone?) i mrcvario radnike….inace, ovo sam predvidio davno. Mozete pogledati moje blogove.

to je već tako šablonska trakavica da je svaki element svuda isti – i sindikati i “država” vjeruju da vrijeme stoji i da budućnost uvijek donosi nekog novog čudesnog investitora koji se razbacuje novcem, a ne želi profit, nego samo dobrobit radnika i hrvatskih političara.

to im je pokriće za beskrajnu neodgovornost i nekompetentnost. mogao bih se kladiti da u svim tim državnim strukturama nema ni jednog stručnjaka koji ima blagog pojma o vođenju proizvodnje ili poslovanju diokija, sve su tamo sigruno “ekonomisti” koji ništa ni o čemu ne znaju, i svaki potez koji naprave je potez naslijepo, ali naravno ni za što ne brinu, jer ne postoji odgovornost za gubitke i promašaje, jedina odgovornost je politička odgovornost za poslušnost svojemu partijskom komesaru.

New Report

Close