Fakultetska diploma u Hrvatskoj se najbolje plaća u ovoj industriji

Autor: Jadranka Dozan , 30. srpanj 2013. u 10:20
Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Tako barem proizlazi iz podataka o prosječnim isplaćenim plaćama koje su državni statističari analizirali.

Fakultetska diploma u Hrvatskoj se najbolje plaća u duhanskoj industriji, a u top tri djelatnosti koje u prosjeku najbolje honoriraju visoko obrazovanje su još vodni prijevoz i farmaceutika. Tako barem proizlazi iz podataka o prosječnim isplaćenim plaćama koje su državni statističari analizirali u ponedjeljak objavljenoj publikaciji Zaposlenost i plaće u 2012.

U analizi neto plaća prema stupnju stručne spreme objedinjeni su, doduše, podaci za godinu prije, ali oni pokazuju da u duhanskom biznisu s Adrisovim TDR-om kao dominantnim igračem, prosječne neto plaće VSS-ovaca iznose gotovo 14.750 kuna. U vodnom prijevozu, u kojem visok prosjek ponajprije nose brodari, fakultetski obrazovan kadar ima u prosjeku 13.000 kuna mjesečne neto plaće, a u farmaceutskoj industriji one iznose 12.600 kuna. 

Promatraju li se sve djelatnosti, zaposlenima u pravnim osobama u Hrvatskoj fakultetska diploma u prosjeku nosi 8342 kune neto plaće, što je 54 posto više od prosjeka neto plaća svih stupnjeva obrazovanja. 

Valja primijetiti da među top 3 djelatnosti prema plaćama za VSS zaposlenike nema vodeće petorke koja prednjači razinom prosječnih plaća svih zaposlenika. U zračnom prijevozu koji je i prije dvije godine prednjačio ukupnim prosjekom plaća (9280 kuna) struktura zaposlenih je takva da su plaće za VSS samo pet-šest posto više (9727 kuna), a u telekomunikacijama s ukupnim prosjekom nešto ispod 8500 kuna fakultetski obrazovani imaju 11.600 kuna u prosjeku. Nešto manje su plaće za VSS u djelatnostima promidžbe i istraživanja tržišta (nešto manje od 11,200), a ukupni prosjek u tom biznisu je nešto iznad 8200 kuna. U naftnom biznisu odnos je 8000 prema 10.000, a nešto više od 10.000 kuna iznose i prosječne plaće za visokoobrazovani kadar u zdravstvenoj zaštiti, biznisu s otpadom, popravcima i instalaciji strojeva i opreme, proizvodnji električne opreme. 

Nasuprot tomu, najmanju cijenu rada postižu fakultetske diplome u djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića (5742 kune), te proizvodnje kože i tekstila, računovodstva, djelatnosti zapošljavanja i obrazovanja, u kojima se neto plaće za VSS u prosjeku kreću između 6000 i 6500 kuna. 

To je, primjerice, razina prosječnih plaća kakvu imaju zaposleni sa  srednjom stručnom spremom u naftnom i farmaceutskom sektoru, vodnom i zračnom prijevozu te telekomunikacijama.  

Komentirajte prvi

New Report

Close