Europski lovci – dobri potrošači ili prijetnja zaštićenim vrstama?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. svibanj 2013. u 16:24
Thinkstock

Lovcima s oružanim listom i sportskim strijelcima od 1. srpnja počet će se izdavati Europska oružna propusnica s kojom će moći slobodno korisiti oružje i kretati se unutar zemalja članica Europske unije, ali će i europski lovci bez prijave moći loviti u Hrvatskoj.

Dok Hrvatski lovački savez (HLS) pozitivnim ocjenjuje što će europski lovci zbog jednostavnije procedure lakše dolaziti na domaća lovišta, jer će to povećati domaću potrošnju, udruga Prijatelji životinja upozorava da bi Hrvatska mogla postati stratište mnogih zaštićenih životinjskih vrsta.

Za ulazak na hrvatska lovišta europski lovci će i u buduće morati imati hrvatsku lovačku iskaznicu, ali više neće plaćati 100 kuna takse i prijavljivati oružje, što im je oduzimalo dosta vremena.

Više lovaca – veća potrošnja

U HLS-u pozitivnim ocjenjuju što će biti pojednostavljen dolazak europskih lovaca na hrvatska lovišta.

"Što se nas tiče, to je s područja lovnog turizma pozitivno", kazao je tajnik Saveza Ivica Budor, koji se nada da će time porasti broj lovaca što dolaze u Hrvatsku, posebno uz granična područja.

"Bit će više dolazaka lovaca i veća potrošnja, što bi općenito trebalo doprinijeti razvoju turizma, ne samo lovnog", zaključio je Budor, prema čijim je podacima HLS lani izdao 7.000 lovačkih iskaznica, od toga 95 posto lovcima iz zemalja EU.

Godišnja lovačka iskaznica za strance stoji 400 kuna, od čega država ubire PDV. Njome su pokriveni troškovi osiguranja u slučaju stradavanja, ali se i evidentira svaki dolazak lovaca na hrvatska lovišta.

"Dođi i ubij medvjeda"

No, suprotno lovcima, Prijatelji životinja pojednostavljen ulazak lovaca smatraju iznimno negativnim i štetnim s obzirom da se iz Hrvatske već sad krijumčare brojne zaštićene vrste ptica i drugih životinja.

"Očito je da će to rezultirati još većim izlovom", kazao je Luka Oman iz Prijatelja životinja.

On tvrdi da u Hrvatskoj vlada bezvlađe lovaca, jer je već sad zabilježeno da se lov pokušava gurati kao turizam u kojem se stranim državljanima pokušava naplatiti ubijanje životinja.

"Hrvatski lovci zovu svoje kolege, dođi i ubij medvjeda i onda to masno naplaćuju", kazao je Oman.

Prema podacima njegove udruge lovci sve više uzgajaju životinje da bi ih kasnije, zbog lova, puštali u prirodu ili ih uz naplatu prepustili stranim lovcima.

Hrvatska bi, po njegovim riječima, umjesto zemlje u kojoj se štite šume i njihovi stanovnici mogla postati stratište mnogih zaštićenih i manje zaštićenih životinjskih vrsta.

Oružana propusnica bez naplate pristojbe

Poput europskih lovaca i njihovih 65.000 registriranih hrvatskih kolega, koji posjeduju oko 100.000 komada lovačkog oružja, moći će od 1. srpnja pojednostavljeno odlaziti na europska lovišta. To bi moglo doprinijeti povećanju broja hrvatskih lovaca u inozemstvu, ali ipak, prema procijeni HLS-a, ne u značajnijoj mjeri. "To prvenstveno ovisi o platežnoj moći, vjerojatno će se povećati, ali ne značajnije", zaključio je Budor.

Europska oružana propusnica izdavat će se osobama koje imaju oružni list radi sporta i lova ili potvrdu o prijavljenom oružju radi, nošenja i prenošenja oružja, doznaje se u MUP-u.

Lovci i sportski strijelci zahtjeve za izdavanje propusnice moći će podnositi od 1. srpnja, a neće im se naplaćivati upravna pristojba. Cijena te isprave još nije utvrđena, a u zemljama EU iznosi do 20 eura.

Sadržaj i izgled Europske oružane propusnice bit će propisan pravilnikom kojim se uređuje vođenje evidencija o oružju i streljivu, a izdavat će se s rokom važenja oružnog lista.

Komentirajte prvi

New Report

Close