EU dao 241 mil. eura za podravsku prugu

Autor: Darko Bičak , 23. listopad 2016. u 22:00
Zatvorena je financijska konstrukcija projekta/Duško Marušić/PIXSELL

Drugim kolosijekom povećat će se kapacitet na pruzi koja od Križevaca preko Koprivnice ide do Mađarske u Đekenješu.

Zatvorena je financijska konstrukcija za rekonstrukciju i dogradnju drugog kolosijeka pruge Križevci – Đekenješ na mađarskoj granici teška, ukupno 300 milijuna milijun eura.

Kako su objavili iz HŽ Infrastrukture, u petak je potpisan ugovor o sufinanciranju vrijedan 241 milijun eura ili 85 posto vrijednosti projekta, s INEA-om, specijaliziranom agencijom Europske komisije.  Iz HŽ-a ističu da se ovim projektom nastavlja modernizaciju Mediteranskog koridora na dijelu od Zagreba do granice s Mađarskom. Iz HŽ Infrastrukture podsjećaju kako su srpnju ove godine počeli radovi na rekonstrukciji postojećeg i gradnji drugog kolosijeka od Dugog Sela do Križevaca u vrijednosti od gotovo 200 milijuna eura, a ti se zahvati planiraju i u nastavku, na dionici od Križevaca preko Koprivnice do državne granice. Na pružnoj dionici Križevci – Koprivnica – državna granica planira se rekonstrukcija postojećega kolosijeka te izgradnja drugoga kolosijeka usporednog s rekonstruiranom trasom.

Nova trasa dvokolosiječne pruge uglavnom će pratiti postojeću, osim na dionici Carevdara – Lepavine, gdje će se pruga izmaknuti u duljini oko 4,3 kilometra. Radovi će obuhvatiti i rekonstrukciju i izgradnju četiri kolodvora i šest stajališta, nadogradnju željezničko-cestovnih prijelaza, izgradnju 11 denivelacija, uklanjanje postojećeg mosta preko rijeke Drave i izgradnju novog. Tim aktivnostima povećat će se kapacitet pruge, osigurati brzina od 160 kilometara na sat, skratiti vrijeme putovanja, omogućiti prihvat interoperabilnih vlakova i povećati razina sigurnosti, kažu u HŽ Infrastrukturi.

Komentirajte prvi

New Report

Close