Esplanade u predstečaju, dužni 424,5 milijuna kuna

Autor: Marija Crnjak , 23. siječanj 2015. u 11:08
Zbog izgubljenog spora hotel bivšem operateru duguje 67,1 mil. kuna/ Nina DjurdjeviĆ/PIXSELL

Dug hotelske kuće državi jedva premašuje milijun kuna i planiraju ga podmiriti u punom iznosu.

Hotel Esplanade početkom siječnja pokrenuo je postupak predstečajne nagodbe zbog ukupnog duga u iznosu od 424,5 milijuna kuna prema vjerovnicima.

Kap koja je prelila čašu i luksuzan zagrebački hotel dovela u stanje prezaduženosti izgubljen je spor s Regentom, u čijem je sastavu Esplanade poslovao do kraja 2012. godine. Naime, iako je vlasnik tvrtke Esplanade oleander, austrijska WSF Grupa, razlaz s Regentom predstavila kao novu priliku za nastavak jačanja brenda Hotela Esplanade i razvoj luksuznog hotelijerstva u Zagrebu, taj ih je potez očito skupo stajao. Regent koji je 2010. od Rezidora preuzela tajvanska tvrtka Formosa International Hotels, nakon spora dobivenog još početkom prošle godine od Esplanade tako potražuje čak 67,1 milijun kuna.

Iz pregleda strukture obveza priloženom uz plan restrukturiranja i prijedlog predstečajne nagodbe vidljiva je i visoka zaduženost tvrtke prema financijskim institucijama, dok dugovanja prema državi jedva premašuju milijun kuna i u planu je njihovo podmirivanje u punom iznosu. Esplanade duguje oko 143 mil. kuna financijskim institucijama, a oko 170 mil. kuna iznose dugovanja prema povezanim poduzetnicima unutar WSF Grupe, koji bi se prema prijedlogu nagodbe trebali odreći 70 posto svojih potraživanja. Preostalih 47,3 milijuna Esplanade bi otplaćivala u narednih četiri godine uz kamatu od tri posto, te se za potrebe restrukturiranja predviđa nova pozajmica povezanih tvrtki u iznosu od 162 milijuna kuna na deset godina. Potraživanja u iznosu 70 posto od 8,5 milijuna kuna trebao bi se odreći i građevinska tvrtka Megrad, koja je radila na obnovi hotela do 2004.

Najneizvjesniji bi mogao biti ishod pregovora s Regentom, budući da vlasnik Esplanade od Regenta također traži da im otpiše 70 posto duga.Vlasnik Esplanade i član Uprave Herbert Haselbacher tvrdi da će se navedenim prijedlogom restrukturiranja stvoriti uvjeti za održivo poslovanje Hotela Esplanade, a kao najjači argument za sklapanje predstečajne nagodbe vlasnik navodi činjenicu da se u predstečajnoj nagodbi nudi otplata 60,8 posto tražbina u pet godina, "što je značajno povoljnije od 34,7 posto tražbina u slučaju stečajnog postupka".

U upravi Esplanade su optimistični, te poručuju kako je poslovanje bolje no ikad."Hotel je bio izložen riziku da se zbog određenih obveza iz prošlosti ugrozi njegovo poslovanje. U postupku predstečajne nagodbe predviđena je mogućnost restrukturiranja s ciljem otklanjanja ovakvih poteškoća, čime  vlasnik hotela nastoji uspostaviti i osigurati solventnost hotela za budućnost. Na taj se način omogućava Esplanadi novi početak bez tereta iz prošlih vremena", kažu u Upravi. Hotel je lani do rujna imao prihod od 54,3 milijuna kuna, a u prethodne tri godine prihod je rastao za po nekoliko postotaka. U sektoru se spekulira da je pokretanjem predstečajne nagodbe Haselbecher, koji je hotel kupio 2002., želio očistiti bilancu tvrtke kako bi je lakše prodao.

O tome se priča godinama, s obzirom da je poslovanje luksuznog hotela u Zagrebu vrlo teško uz velike troškove poslovanja i znatno manju stopu povrata nego u drugim metropolama. Osobito kad su u pitanju kongresni gosti, Zagreb nije dosegnuo potražnju koja bi mogla opravdati visoku cijenu kakvu bi Esplanade mogao postići da je smješten u Beču. Inače, WSF Grupa usred je višemilijunskog investicijskog ciklusa u kojem će se više nego udvostručiti njihov portfelj u kojem su, uz Esplanade, trenutno još tri hotela, dva u Beču i jedan u Pragu. Kako piše na stranicama WSF Grupe, u tijeku je izgradnja četiri nova hotela u europskim gradovima pa se  idućoj godini predviđa otvaranje dva luksuzna hotela u Budimpešti, jednog u Barceloni i jednog hotela u Pragu. Uz to, Grupa je u pregovorima za još dvije lokacije na ruskom tržištu, u Moskvi i Saint Petersburgu te u Bukureštu.

Komentari (6)
Pogledajte sve

samo 424 500 000 kuna ?
jesu li i oni bili duzni u CHF !

Esplanade je jedan od najljepših europskih hotela ali kakva korist kad je destinacija Zagreb jedna od najdosadnijih u Europi i nista se nije ni poduzelo da se to proba izmijeniti jer dužnosnici su zaokupljeni grabežom za sebe a gradonačelnik pod istragom! Oni koji dolaze dodju samo u proputovanju za Plitvice i Jadran a domaćih mufljuza je ipak premalo da popune Esplanade,Westin i Sheraton pa sva tri zivotare….

ma sitnica pa to nije ni 500 milijuna, sta je to…

“U upravi Esplanade su optimistični, te poručuju kako je poslovanje bolje no ikad” nabili smo malo minusa ej sori” dužni 424,5 milijuna kuna”…Al nam je dobro, jako dobro poslujemo….!!!

New Report

Close