Erdutski vinogradi proširuju se i na turističku djelatnost

Autor: Ivana Barišić , 11. siječanj 2007. u 06:30

U tvrtki koja je nastala privatizacijom nekadašnjeg giganta IPK Osijek prošle su godine uprihodili 28 milijuna kuna, dva više nego 2005.

S tri milijuna kuna IPK Erdutski vinogradi d.o.o. krenut će u razvoj svoje nove, dodatne turističke djelatnosti. Kroz iduće dvije godine novac će se uložiti u opremanje i rekonstrukciju već postojećih objekata unutar tvorničkoga kruga s krajnjim ciljem stvaranja cjelovitog turističkoga naselja u kojemu će se gostima pored smještajnih kapaciteta nuditi i dodatni zabavni, turistički i sportsko-rekreativni sadržaji. Završetak prve faze projekta poklopit će se s kalendarskim završetkom ove, a nova će etapa započeti s 2008. godinom.

Teniski tereni
Tijekom nje uredit će se dva teniska terena, a do početka ljeta planirano je u funkciju staviti deset dvokrevetnih soba čiji je postupak kategorizacije u tijeku, kao i dvije dvorane – veće s tristo i manje sa sto mjesta, koje se preuređuju. Najopsežniji posao je potpuna sanacija krovišta dvorca Adamovich-Cseh izgrađenog s prijelaza 18. u 19. stoljeće, koja će se završiti do kraja 2007., a potom će se prijeći na njegovu cjelovitu obnovu. “U njemu će biti smješten restoran. Nasuprot njega nalazit će se apartmani. Koliko će ih biti uređeno još se sa sigurnošću ne može reći. Cilj nam je imati smještajnih kapaciteta da ovdje može odsjesti barem jedan autobus gostiju. U prostorijama stare škole koja se također nalazi u tvorničkom krugu uredit će se sadržaji za fitnes i solarij, na otvorenom bit će nogometni teren kao i prostor za obiteljski piknik, a izgradit će se i posebni boksovi za lovačke pse jer ciljamo i na tu vrstu turista”, objašnjava Luna Bošnjak, voditeljica ugostiteljstva i turizma pri IPK Erdutskim vinogradima d.o.o. Tijekom treće, ali i ne tako skore faze, trebao bi se rekonstruirati stari podrum vinarije iz 1730. godine u kojemu se još nalaze vinske bačve iz toga doba koje su devastirane tijekom Domovinskog rata. Za uređenje toga prostora postoji nekoliko varijanti, ali se najizglednijom čini ona kojom bi se podrum djelomično preuredio u muzej, a dijelom u objekt ugostiteljskoga sadržaja.

Privatizacija
IPK Erdutski vinogradi d.o.o. nastali su privatizacijom nekadašnjeg osječkog giganta IPK, a u kojemu se danas godišnje proizvede između 20.000 i 25.000 hektolitara vina. Broji 130 zaposlenika, ali bi se taj broj, kako je planirano, s proširenjem turističke ponude trebao povećati. U vlasništvu ove tvrtke nalaze se i dvije svojevrsne atrakcije -– najveća vinogradarska površina u jednom komadu u Europi veličine 470 hektara, od kojih je 150 novih nasada vinograda, kao i najveća vinska bačva na svijetu zapremine 75.000 litara koja je u upotrebi. Prošle je godine ova tvrtka ukupno uprihodila 28 milijuna kuna što je za dva milijuna kuna više nego godinu dana prije.

Komentirajte prvi

New Report

Close