Energy Market Forum: Cijene plina… Tko preživi, pričat će

Autor: Majda Žujo , 30. listopad 2013. u 16:18
U konferencijskom centru Forum u Green Goldu održana je konferencija u organizaciji Poslovnog dnevnika Energy Market Forum. Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Osim što se, čini se, ne možemo nadati jeftinijoj cijeni struje, u skoroj budućnosti ne možemo očekivati niti jeftinije cijene plina.

Osim što se, čini se, ne možemo nadati jeftinijoj cijeni struje, u skoroj budućnosti ne možemo očekivati niti jeftinije cijene plina. Naprotiv, širenje tržišta prirodnog plina na alternativne opkrbljivače moglo bi dovesti do povećanja cijene plina za kućanstva. Uz to, ni opskrbljivači plina nisu previše zainteresirani za širenje na kućanstva, jer to uključuje dodatne investicije. Upravo se takav zaključak nameće nakon drugog panela Energy Market Foruma naziva "Stiže jeftiniji plin. Tko preživi, pričat će…". 

„Nismo još spremni za ulazak na tržište kućanstava jer je za to potrebna puno veća logistika i investicija u skladišta plina i slično. Tko god uđe u taj segment mora biti vrlo spreman na izazove“, poručio je Pavao Vujnovac, direktor Prvog plinarskog društva u raspravi na kojoj su još sudjelovali i Nataša Vujec, direktorica Crodux plina, Mladen Čavić, pomoćnik predsjednika Uprave Plinacra, Ivana Ivančić, direktorica sektora prodaje u Podzemnom skladištu plina te Davorka Tancer, direktorica tvrtke Prirodni plin.

Kako kaže Tancer, postoji bojazan da bi u slučaju otvaranja tržišta cijena plina za kućastva bila veća jer su, zbog sezonske potrošnje i nepredvidivosti, kućanstva najzahtjevniji potrošači.

„Problem je što ne možete unaprijed ugovoriti količine kao što to možete s industrijskim potrošačima. Osim toga, kućanstva zahtijevaju visoke kapacitete, jer su temperaturno ovisni, posebice u nekoliko najhladnijih zimskih mjeseci. A sve su to veliki troškovi“, kaže Tancer dodajući kako će onaj tko se odluči ući na tržište kućanstava itekako morati biti spreman na sve te izazove kao i na to da se dio plina ne naplati, odnosno da je od građana ponekad teško naplatiti račun. Intervju s Davorkom Tancer, direktoricom tvrtke Prirodnog plina i jednom od vodećih eksperata za razvoj plinskog gospodarstva u kojem govori o tom ešto nam donosi liberalizacija tržišta tog energenta pročitajte ovdje: Domaći plin je zalog sigurnosti, u to smo se uvjerili za plinskih kriza.

Energy Market Forum u organizaciji Poslovnog dnevnika danas je okupio najvažnije tržišne igrače i neovisne profesionalce, koji raspravljaju o problemima hrvatskog energetskog tržišta i mogućim rješenjima tih problema. Izvještaje s panela pratite tijekom današnjeg dana na portalu Poslovni.hr, točnije na ovoj adresi, te u sutranjem tiskanom izdanju Poslovnog dnevnika!


Sudionici panela 'Stiže jeftiniji plin. Tko preživi, pričat će' bili su pomoćnik predsjednika Uprave Plinacroa Mladen Čavić, zatim dipl.ing. Davorka Tancer, direktorica u tvrtki Prirodni plin d.o.o., direktorica Crodux-plina i bivša državna tajnica za energetiku Nataša Vujec, rukovoditeljica Službe prodaje i regulatorne usklađenosti PSP d.o.o. Ivana Ivančić i dipl.oec. Pavao Vujnovac,direktor Prvog plinarskog društva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close