Energetska obnova spas za građevinare

Autor: Marija Crnjak , 11. travanj 2016. u 21:59
Okrugli stol HGK o energetskoj obnovi u zaštićenim zonama/Sanjin Strukić/PIXSELL

Zaštićene zone.

Energetska obnova izlaz je za krizu građevinskog sektora zato što su za to osigurana i znatna sredstva u EU fondovima, istaknula je Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo, promet i veze na okruglom stolu u ponedjeljak o energetskoj obnovi u zaštićenim zonama.

Pri obnovi zaštićenih objekata treba poštovati tipologiju i oblik, materijal izvornog tona i tehnike te povijesni značaj građevine, a zakonska regulativa još nije prilagođena okolnostima, kazali su sudionici. Javljaju se brojne prepreke, različita mišljenja koja nisu u skladu s prethodnim odobrenjima, zahtjevi ovise o subjektivnoj procjeni.

Zakonska regulativa postoji i u nju je potrebno ugraditi smjernice za obnovu zaštićenih povijesnih građevina prema tipologiji i razdoblju izgradnje te izraditi javno dostupnu digitalnu bazu smjernica, čime bi se postigla uniformnost u zahtjevima za građevinu. Također, za svako zaštićeno kulturno dobro trebaju biti jasno navedena spomenička svojstva, a potrebna je i suradnja projektanta i konzervatora od samog početka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close