Ekonomski stručnjaci otkrivaju: Je li bolje štedjeti u oba stupa ili vratiti se u prvi?

Autor: Poslovni.hr , 25. listopad 2018. u 08:34
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Država svaki mjesec prisilno uzme dvadeset posto plaće koju netko zaradi i stavlja na štednju u prvi državni i drugi privatni mirovinski stup.

Predstavnici države, privatnih mirovinskih fondova i ekonomskih stručnjaka odgovaraju hoće li nakon reforme mirovine biti veće zato što građani štede u oba stupa ili je bolje vratiti se u prvi stup, piše dnevnik.hr

Država svaki mjesec prisilno uzme dvadeset posto plaće koju netko zaradi i stavlja na štednju u prvi državni i drugi privatni mirovinski stup. Predstavnike države pitali smo hoćete li imati veću mirovinu zato što štedite u dva stupa umjesto samo u jednom.

Nakon što su izradili cijelu reformu oni odgovaraju ovako. „Ne možemo to sa sigurnošću ovako reći“, kaže Iskra Primorac, ravnateljica REGOS-a.

Predstavnici privatnih mirovinskih fondova koji nisu radili reformu, za razliku od države, znaju tu računicu. „U ovom trenutku to nažalost nije tako ali isključivo zbog ovog dodatka od 27 posto koji se primjenjuje samo na mirovine iz prvog stupa“, kaže Kristijan Buk, predsjednik Udruge društava za upravljanje.

A ekonomski stručnjaci kažu da smisao štednje u privatnim fondovima i nije da imate veću mirovinu nego da novac bude sigurniji. „Osiguranje, što, da nas država ne pokrade? Da, tako je, jedna sigurnost da država neće olako dijeliti kao što olako dijeli u prvom stupu. Bitna razlika između prvog i drugog stupa je to da država u prvom stupu kaže dat ću ovom dat ću onom, tko je lobista, tko uspije on će dobit mirovinu iz prvog stupa“, kaže Željko Potočnjak, redoviti profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Nakon što vam je država uzela dio plaće za prva dva stupa pazite što ministar kaže koji je stup najbolji. „Treći stup je najpovoljnija štednja u republici Hrvatskoj trenutačno“, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. Ubrzo je priznao i kako se „možda u početku nije dovoljno konzultirao sa svima“, piše Dnevnik.hr.

Komentari (2)
Pogledajte sve

od kada postoje ekonomski stručnjaci, zar nisu njigove kolege u ranijim godinama isto bili stručnjaci, kako su oni zagovarali ovo što sada ne valja, sve su to stručnjaci u MP3 na čelu s malim izviđačem na Sleme

Debeli dječak je puka nekompetentna štetočina koja funkcionira prema dnevnim potrebama!

New Report

Close