EK snizila prognoze rasta na 1,8%, poslodavci ustvrdili da je vrijeme izgubljeno

Foto: Danijel Berković/PIXSELL Foto: Danijel Berković/PIXSELL

Zahvaljujući padu investicija u zadnjem kvartalu prošle godine pao je deficit, ali i usporio gospodarski rast, što će negativno utjecati i na 2016.

Nacionalni program reformi, dokument Vlade za ekonomski zaokret, nije oborio s nogu Bruxelles. Europska komisija u utorak je u proljetnim proljetnim prognozama blago snizila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva s 2,1 posto na 1,8 posto u 2016., kao glavni razlog navodeći snažan pad investicija od 22 posto u posljednja tri kvartala.

"Rast će nastaviti sporijim tempom nakon razočaravajućeg četvrtog kvartala 2015. Realni BDP povećao se za 1,6 posto u 2015., prvoj godini pozitivnog rasta nakon 2008. Pad BDP-a u četvrtom kvartalu od 0,5 posto na kvartalnoj razini oslabio je zamah za rast u 2016.", ističe EK.  Neslužbeno se može čuti da je pad investicija iznenadio intenzitetom analitičare koji su pisali prognoze i kao posljedicu donio veći od očekivanog pad deficita, ali i usporavanje gospodarskog rasta. "Mi to nismo očekivali, brojke koje smo imali nisu upućivale na to", istaknuo je dužnosnik Komisije neslužbeno za Hinu. U Bruxellesu računaju da će glavni motor rasta biti domaća potražnja zbog niskh cijena energije i oporavka na tržištu rada koji su poduprli snažan rast raspoloživog dohotka kućanstava.

"No, s depresivnim tržištem nekretnina i padajućim cijenama, ne očekuje se da će pritisci na razduživanje znatnije oslabjeti u kratkom roku, što će dovesti do umjerenog rasta potrošnje", stoji u izvješću. Investicije bi trebale ubrzati s 1,6 na 2,6 posto zbog realizacije javnih investicija, dok će privatne tvrtke ipak kaskati zbog pritiska razduživanja.  Nakon rekordne sezone 2015. na sporiji kolosijek mogao bi i turizam, kao i izvoznici.

Nezaposlenost bi se mogla smanjiti na 15,5 posto, no i dalje ostajemo u klubu neslavnih rekordera u EU. Komisija prognozira deficit od 2,7 posto u 2016. te javni dug 87,6 posto, a rizik toj projekciji su pregovori sa sindikatima i kontinuirana nesigurnost konverzije franka. Ministar financija Zdravko Marić smatra da ipak ima razloga za zadovoljstvo jer su projekcije rađene 22. travnja, prije objave plana reformi i Programa konvergencije. U HUP-u pak upozoravaju da su brže reforme nužnost za Hrvatsku te da vremena više nema jer je dobar dio godine već izgubljen. 

Komentari (2)
 • Jubito
  Jubito 10:14 4.5.2016.

  tttomo


  A tko je bio na vlasti u Hrvatskoj u zadnjem tromjesečju prošle godine ?

  Milanovićev SDP i Pusićkin HNS i ostala Kukuriku družina .

  Zadužili su nas za novih 100 miliardi !

  Ostavili su 327.000 Blokiranih !

  Čak 100.000 zaposlenih je manje !

  Čak 100.000 obitelji se iselilo iz Hrvatske !

  Dignuli su poreze , PDV , Plin , Struju ….

  Ma daj ne seri.

 • tttomo
  tttomo 7:19 4.5.2016.

  A tko je bio na vlasti u Hrvatskoj u zadnjem tromjesečju prošle godine ?

  Milanovićev SDP i Pusićkin HNS i ostala Kukuriku družina .

  Zadužili su nas za novih 100 miliardi !

  Ostavili su 327.000 Blokiranih !

  Čak 100.000 zaposlenih je manje !

  Čak 100.000 obitelji se iselilo iz Hrvatske !

  Dignuli su poreze , PDV , Plin , Struju ….

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!