EK predlaže bolju suradnju zavoda za zapošljavanje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. lipanj 2013. u 15:38
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kroz bolju suradnju tih zavoda nezaposlene osobe s posebnim vještinama mogle bi lakše doći do poslodavaca koji traže te vještine.

Europska komisija u ponedjeljak je predložila bolju suradnju između javnih zavoda za zapošljavanje u državama članicama kako bi nezaposleni lakše došli do posla na jedinstvenom europskom tržištu.

"Javni zavodi za zapošljavanje imaju ključnu ulogu pri pomoći u zapošljavanju 26 milijuna nezaposlenih u Europi. Stoga, Europska komisija predlaže mjere kako bi se zavodima za zapošljavanje pomoglo da maksimalno povećaju svoju učinkovitost kroz tješnju suradnju", izjavio je povjerenik za zapošljavanje i socijalnu politiku Laszlo Andor.

Kroz bolju suradnju tih zavoda nezaposlene osobe s posebnim vještinama mogle bi lakše doći do poslodavaca koji traže te vještine. Unatoč rekordno visokoj nezaposlenosti, u Europskoj uniji trenutačno ima 1,7 milijuna nepopunjenih radnih mjesta.

Komisija navodi da tješnja suradnja javnih zavoda za zapošljavanje može pomoći zemljama članicama da unaprijed detektiraju probleme na tržištu radne snage i tako na vrijeme poduzmu potrebne mjere, ali dodaje da od ove inicijative ne treba očekivati čuda.

"Ovaj prijedlog neće preko noći riješiti europske probleme s nezaposlenošću", kaže povjerenik Andor.

Prijedlog Europske komisije upućen je Vijeću EU-a i Europskom parlamentu na usvajanje, a cilj je da se počne provoditi od početka sljedeće godine. Prema tom prijedlogu, svaka zemlja članica imenovala bi po jednog predstavnika u Upravni odbor mreže javnih zavoda za zapošljavanje.

Neformalna skupina stručnjaka iz zavoda postoji od 1997. i ona Komisiju opskrbljuje korisnim informacijama o pitanjima zaposlenja. Ovim prijedlogom bi se formalizirao njezin status i jasnije definirale njezine zadaće.

Komentirajte prvi

New Report

Close