E-trgovina diže poštanski promet

Autor: Darko Bičak , 31. svibanj 2017. u 14:07
Dostavlja se sve više paketa

Na godišnjoj razini broj paketa je također rastao te je u 2016. godine bilo 13 posto više paketa nego u 2015.

Od ulaska u Europsku uniju domaće tržište poštanskih usluga konstantno raste, a taj trend je nastavljen i u početkom ove godine. Prema podacima Hrvatske regulatorna agencije za mrežne usluge (HAKOM) u prvom ovogodišnjem tromjesečju je broj isporučenih paketa u Hrvatskoj porastao za 23 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Istodobno je za jedan posto povećan udio paketne dostave u ukupnom poštanskom prometu.

Na godišnjoj razini broj paketa je također rastao te je u 2016. godine bilo 13 posto više paketa nego u 2015. Iz HAKOM-a ističu da se ovakav trend rasta broja paketa može se povezati s razvojem e-trgovine potaknute ukidanjem carina ulaskom u punopravno članstvo Europske unije. Povećanje broja paketa utjecalo je i na povećanje prihoda ostvarenih od obavljanja poštanskih usluga tako da su ti prihodi, u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, veći za četiri posto što nagovješćuje da će rezultati na godišnjoj razini u 2017. biti bolji nego u 2016. Na pozitivna kretanja na tržištu poštanskih usluga svakako su utjecala i ulaganja u poštansku djelatnost, koja rastu iz godine u godinu, a sve u cilju modernizacije i poboljšanja obavljanja usluga. Prema podacima davatelja poštanskih usluga, u 2016. godini uloženo je oko 118 milijuna kuna, odnosno 40 posto više nego godinu prije.

Tijekom prvog tromjesečja 2017. na tržištu je jedan davatelj poštanskih usluga prestao obavljati poštanske usluge pa je na kraju tromjesečja bilo ukupno 22 davatelja, među kojima je najveći davatelj Hrvatska pošta s udjelom od 82 posto.     

Komentirajte prvi

New Report

Close