Prosječna neto plaća za siječanj 5.656 kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. travanj 2015. u 11:08
Foto: Igor Kralj / Pixsell

Na godišnjoj razini, u odnosu na siječanj prošle godine, prosječna je neto plaća za ovogodišnji siječanj nominalno porasla za 1,9 posto.

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj isplaćena za siječanj iznosila je 5.656 kuna i bila je nominalno jedan posto, a realno 0,5 posto niža nego za prethodni mjesec, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Na godišnjoj razini, u odnosu na siječanj prošle godine, prosječna je neto plaća za ovogodišnji siječanj nominalno porasla za 1,9 posto, a realno za 2,8 posto.

Najveću prosječnu neto plaću za siječanj primili su zaposleni u zračnom prometu, od prosječnih 10.441 kunu. Prosjek u djelatnosti promidžbe i istraživanja tržišta iznosio je 9.455 kuna, dok su zaposleni u pomoćnim uslužnim djelatnostima u rudarstvu za siječanj dobili prosječnih 9.301 kunu neto plaće.

Istodobno su zaposlenici u proizvodnji odjeće primili najnižu prosječnu neto plaću za siječanj, u iznosu od 3.058 kuna. Zaposleni u zaštitnim i istražnim djelatnostima u prosjeku su bili plaćeni 3.083 kune, dok je prosjek plaća u proizvodnji kože i srodnih proizvoda iznosio 3.086 kuna.

Manje od 4.000 kuna iznosila je i prosječna neto plaća u uslugama u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te djelatnosti uređenja i održavanja krajolika, potom u drvnoj industriji, proizvodnji tekstila, proizvodnji namještaja te administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima.

DZS je objavio i kako je prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj iznosila 7.977 kuna i bila je nominalno za 1,1 posto, a realno za 0,6 posto niža nego u prosincu 2014. godine.

Na godišnjoj razini, prema siječnju lani, prosječna je bruto plaća za prvi mjesec ove godine nominalno pala za 0,4 posto, dok je realno viša za 0,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close