Sezona kruzera, koja je otvorena prije dva tjedna u Dubrovniku, redovito se najavljuje kao posebna uzdanica hrvatskog turizma i gospodarstva uopće, dok stručnjaci upozoravaju da kruzere prate znatno veći negativni okolišni učinci koji ostaju skriveni.
Stručnjak zagrebačkog Instituta za turizam Hrvoje Carić ističe u međunarodnom znanstvenom časopisu da problem kruzera nije vidljiv zbog više razloga, ali da njegovi negativni učinci dolaze na naplatu kroz tzv. negativne eksternalije, odnosno opterećenja okoliša koja se ne iskazuju kao troškovi proizvodnje.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Isto ti je Andy i sa policijom. Dok su dobrovački policajci na godišnjem,
ili rentaju apartmane…naša policija dolazi raditi na more..
Zadnji put za boravka u DU bio je neki požar iznad ceste. Ekipa Dubrovčana njih (cca 20-30) su zamišljeno satima gledali požar i pitali kad će doći “neki vatrogasci iz Slavonije da to gase”. Nitko se nije ni mrdnuo da bi telefon okrenuo. Uglavnom “za požare su zadužena DVD koja to besplatno gase, mi se ne moramo za to brinuti” tip spike prevladava u glavama ekipe.
Na Stradunu pitah prodavača zašto je kava toliko skupa, ne brine li se tko će mu sljedeći put doći? Odgovor je: “Meni je bitno da ga jedanput oderem i ne brinem se hoće li ponovno doći”.
nekada su morali izlaziti na more da bi ih opljačkali, danas im sami dolaze na kopno da ih pljačkaju, opet nisu zadovoljni, eto što je ljudska pohlepa
bio sam dva puta na kruzeru i znam kako to funkcionira. ljudi prvenstveno bukiraju izlete,znači kad izadješ u napulju te sačeka 50 likova koji ti nude taksi da te vozaju di hoćeš i za koju cijenu hoćeš.najbolji su otvreni busevi jer rade krugove pa se možeš skinuti i ukrcati uvijek.
treba im dobri dućani sa primjerice dresovima dinama i hajduka,repke, sitni suveniri ili uspomene na grad. ipak najviše na iskrcaju zarađuju kruzeri jer prodaju iste iznete duplo više. plus dubrovnik treba imati barem 20 muzeja.iskrcaš se u la speziji .dosadan obalni grad ali ima pomorski muzej da se smrzneš.
što se tiče pića i hrane,nakon kruzera moraš na dijetu jer ti je svega preko glave tako da ugostitelji osim pića na kojoj fora lokaciji neće profitirati.
a mi koji smo najača zemlja u europi po broju turista po glavi stanovnika imamo problem jer im ne znamo ništa prodati-uvaliti.u turskoj ti uvalju sok od naranče za euro ili smokvu za euro.kod nas samo šipci profitiraju sa sljadoledom i bakljavama.
Uključite se u raspravu