HŽ Cargo tuži državu

Autor: Josip Bohutinski/VL , 05. veljača 2019. u 14:19
Ove godine prvi put uvedeni poticaji, ukupno dva milijuna kuna/Ivica Galović/PIXSELL

Umjesto traženih 308.446 HŽ Cargo dobio 40.779 kuna, a od ukupno dva milijuna kuna oko 70% iznosa otišlo je u jednu tvrtku – Adria Rail.

Državni željeznički operater HŽ Cargo tužio je Upravnom sudu resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zbog poticaja za kombinirani prijevoz tereta.

Hrvatska je lani prvi put uvela poticajne mjere za razvoj kombiniranog prijevoza, a kako bi se teret više prevozio ekološki prihvatljivim oblicima – željeznicom, morem i unutarnjom plovidbom.  Ukupno je dodjeljeno dva milijuna kuna tih poticaja. Prema Pravilniku o poticaju kombiniranog prijevoza tereta, željeznički prijevoznici imaju pravo na poticaj od dvije kune po vlak kilometru dok organizatori prijevoza ostvaruju pravo na 150 kn po kontejneru.

HŽ Cargo je zatražio isplatu od 308.446 kuna poticaja za ostvarena ukupno 154.223 vlak kilometra, no Ministarstvo mu je odobrilo svega 40.779 kuna za ostvarenih 20.389,5 vlak kilometra.  U HŽ Cargu kažu da su Ministarstvo tužili jer je rješenje o isplati poticaja doneseno na temelju pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, što ga čini nezakonitim. "U obrazloženju rješenja nije navedeno zašto Ministarstvo nije prihvatilo naš zahtjev za isplatu potpore od 308.446 kune.

Štoviše, u obrazloženju nije niti naveden zahtjev stranke za isplatu potpore u navedenom iznosu, stoga je rješenje i po toj osnovi nezakonito jer ne sadrži obrazloženje propisano Zakonom o upravom postupku", kažu u HŽ Cargu. U Ministarstvu, pak, kažu da jedino HŽ Cargo od svih prijavitelja, usprkos učestalim konzultacijama s Povjerenstvom, nije moglo pribaviti svu traženu dokumentaciju propisanu zakonom i pravilnikom. Navode i da je tvrtka Crokombi koja je u dijelu kombiniranog prijevoza HŽ Carga sudjelovala kao organizator prijevoza ostvarila poticaje od 298.800 kuna. 

Predsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske Nenad Mrgan o poticajima za kombinirani prijevoz je nedavno pisao i premijeru Plenkoviću, prozvavši državnu tajnicu za promet Nikolinu Brnjac zbog donošenja pravilnika prema kojem organizatori prijevoza dobivaju veće poticaje od prijevoznika.  Mrgan smatra da bi trebalo biti obratno. Iz Ministarstva odgovaraju da su poticaji za kombinirani prijevoz dodijeljeni u skladu sa Zakonom o kombiniranom prijevozu tereta i Pravilnikom o poticajima u kombiniranom prijevozu tereta, a koji je odobren od Europske komisije. 

Konačnu Odluku o dodjeli poticaja na osnovi mišljenja Povjerenstva odobrava ministar. U ovoj godini je za poticanje kombiniranog prijevoza tereta u državnom proračunu osigurano četiri milijuna kuna.Uz HŽ Cargo i Crokombi, poticaje su dobili još samo Adria Rail (1,43 milijuna kuna) te hrvatska podružnica Train Hungary (221.881 kn).  U Ministarstvu kažu da su te tvrtke pa tako i Adria Rail koja je dobila najviše poticaja – 70 %, priložile svu potrebnu dokumentaciju koju je pregledavalo sedmeročlano povjerenstvo. PPD Transport je jedna od tvrtki koja nije dobila poticaje.  Zatražili su isplatu 56.000 kuna, no iz Ministarstva im je odgovoreno, kazali su nam u PPD-u, da je iznos za poticaje potrošen.

Komentirajte prvi

New Report

Close