Država će HPB dokapitalizirati s 245 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. rujan 2015. u 14:03
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Ministar financija Boris Lalovac podsjetio je kako je predviđeno da se HPB dokapitalizira s ukupno 550 milijuna kuna.

Vlada je na sjednici u četvrtak odlučila da će država sudjelovati u povećanju temeljnog kapitala Hrvatske poštanske banke (HPB) u drugom krugu upisa i uplate novih dionica, i to s 245 milijuna kuna.

Ministar financija Boris Lalovac podsjetio je kako je predviđeno da se HPB dokapitalizira s ukupno 550 milijuna kuna.

U prvom krugu, u kojem su sudjelovali privatni investitori, uplaćeno je 305,9 milijuna kuna, što znači da državi ostaje 245 milijuna kuna, kazao je Lalovac.

Ta su sredstava, dodaje, osigurana u rebalansu proračuna.

Drugi krug dokapitalizacije HPB-a započinje 25. rujna, a pravo upisa, uz državu, imaju i jedinice lokalne uprave i samouprave, tijela državne uprave i pravne osobe kojima je država osnivač ili većinski vlasnik. No, ostali državni imatelji dionica u HPB-u, odnosno Hrvatska pošta, DAB, HZMO i Fond za NEK neće sudjelovati u drugom krugu dokapitalizacije.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović podsjetio je kako je HPB ostavljena u vrlo lošem stanju, kao i da je u prvom pokušaju privatizacije odbijena jedina ponuda, OTP banke, ali da je "sada ispalo stvarno dobro".

Još jedan primjer tvrtke ostavljene u lošem stanju, koju spašava ova Vlada, prema Milanovićevim riječima, osim brodogradnje i Imunološkog zavoda, je i Petrokemije.

Naime, Vlada je ovlastila Ministarstvo gospodarstva da, upravljajući dionicama i ostvarujući pravo dioničara dionicama Petrokemije u vlasništvu države na Glavnoj skupštini Petrokemije glasa za prihvaćanje revidiranog plana restrukturiranja sukladno kojem bi se osigurala dugoročna stabilnost kutinske tvornice gnojiva kroz dokapitalizaciju u novcu, stvarima i pravima.

Time se, ističe ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, spašava Petrokemija koja je godinama ostvarivala gubitke u iznosu od 50 do nekoliko stotina milijuna kuna gubitaka, ali je u prvoj polovici ove godine taj gubitak smanjen na 15 milijuna kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Prestanite trošiti naše novce na neuspješne tvrtke u kojima uhljebljujete svoje uhljebe !

New Report

Close