‘Država bi trebala ući u Konstruktor, Ingru, Dalekovod…’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. studeni 2012. u 15:22
PXL

To bi trebalo biti omogućeno novim zakonom o predstečajnoj nagodbi, jer bi se na taj način “riješili mnogi žderići, radići i miličići”.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević s današnje je konferencije za novinare u Šibeniku pozvao klubove parlamentarnih stranaka u Hrvatskom saboru i sve saborske zastupnike da ne podrže Vladin prijedlog proračuna za 2013. godinu o kojem se danas raspravlja u Saboru.

Prijedlog proračuna za 2013. godinu predviđa rast BDP-a od 1,8 posto, što nije realno. Tako 'skrojen' proračun je račun bez krčmara, ustvrdio je Matijašević.

Proračun je nastavak politike štednje na uštrb građana. Takva je politika i dovela do pada potrošnje, zatvaranja radnih mjesta, do situacije u kojoj privatni investitori bježe iz Hrvatske, a čak i Srbija postaje konkurentnija od nas, kazao je Matijašević.

Vlada premijera Zorana Milanovića mora prestati trenirati strogoću i olabaviti porezni pritisak, smatra predsjednik HUS-a.

Usporedo s tim mora prestati i kampanja rezanja dodatka na plaće zaposlenika javnog sektora jer će udar na njih značiti nastavak zabrinjavajućeg pada potrošnje, kazao je Matijašević.

Navodi i da su banke koje posluju u Hrvatskoj samo tijekom 2012. iz zemlje iznijele 11 milijardi kuna, bez da im je oporezovana i jedna lipa, te Vladi sugerira da uvede porez na financijske transakcije.

Po njegovim riječima, 'krpeljima' hrvatskih građana i gospodarstva osiguran je povlašten tretman vlasti, a umjesto da štiti banke, država bi od njih morala uzimati haračem kao što sad uzima građanima.

Matijašević sugerira i kako bi država trebala ući u vlasničke udjele tvrtki iz posrnulog građevinskog sektora, poput Konstruktora, Ingre i Dalekovoda.

To bi, kaže, trebalo biti omogućeno novim zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, jer bi se na taj način "riješili mnogi žderići, radići i miličići".

Kada bi to bilo tako, formirao bi se konzorcij tvrtki iz građevinskog sektora koji bi bio u državnom vlasništvu, a mogao bi se javljati na međunarodne natječaje koji se financiraju iz EU fondova, zaključio je Matijašević.

Komentari (12)
Pogledajte sve

građevina nikad više neće imati razvoj na umjetnom pumpanju, građevinarstvo ima šansu samo ako se pokrene industrija, sve ostalo su tlapnje, nitko u svijetu ne gradi ceste kako bi zaposlio građevinare, nego kako bi povećao troškovnu efikasnost industrije.

cijela ekonomska koncepcija je potpuno naopaka, i to nas je dovelo do svjetskog dna, i turizam i građevina mogu samo multiplicirati ekonomski efekt konkurentne proizvodnje, a ništa ne mogu pokrenuti sami, niti su igdje u svijetu te grane pokrenule ekonomiju, ako netko negdje napravi par cesta više nego što mu nužno treba, to je samo zbog viška investicijskog kapitala što ga je stvorila industrijska proizvodnja.

andy, vrijednost udjela građevinarskog bdp-a se ne diže gradnjom primitivnih stambenih betonjara albanske kvalitete, i onda napuhavanjem cijena, nego gradnjom složenih investicijskih projekata velike dodane vrijednosti. s to ne mogu voditi primitivni betonirci tipa radića i žderića.

U doba najveće konjunkture, kada su svi kritizirali da se u HRV previše gradi graditeljstvo je u ukupnom hrvatskom BDP bilo 2x manje od prosjeka EU.
Prosječna cijena gradnje autoceste u HRV je 64% EU prosjeka. U Austriji je cijena 20% veća od tog prosjeka pa gradnja 1 km autoceste stoji 2x više nego u HRV.
Izvor: EUROSTAT

Meni nije jasno zašto se ta ekipa Miličić end co. ne procesuira. Svjedobno je Samodol lijepo opisao slijed dugogodišnjih aktivnosti trija iz te grupa. Svaka takva aktivnost ima paralelno i isisavanje novca i onda slijedi prodaja strateškom partenru za sitno kuna a ekipa ostaje direktorirati do kraja svijeta. Shema 1. Nije zato što je netko od politike ubrao proviziju i zataškao. I tako x iks u dragokj nam HRV.

Najveći problem u HRV je svjesno i namjerno nabacivanje krivnje građevinarima. Građevina ima svoje mjesto u gospodarstvu kao i svaka druga grana a to što je u HRV kroz nju pran novac i kanalizirale se kriminalne radnje ili što su ciljano dobivali natječaje ili izmišljali radove nije razlog da se građevina ocrnjuje. Upravo suprotno to je razlog da se netko procesuira a nečinjenje toga je dokaz sprege s politikom a to je glavni razlog problema. Sve se to vidi i zna, pogotovo vani, pa nisu investitori blesavi da dođu u takve uvjete kad ima puno transparentnijih i boljih.
Građevinari se ne bave samo gradnjom zgrada, postoje i kanalizacijski sustavi, pročistači, pomorski projekti a toga itekako treba i kod nas.Stvar je samo što kad je netko na vlasti gleda da radi one projekte za koju je sam osnovao firmu a ne strateške prioritete,a konverzacija političara je razini ping-pong optuživanja a svi rade isto, shema 1.

New Report

Close