Drvoprerađivačka industrija prva je osjetila krizu, ali i prva iz nje izašla

Autor: Poslovni.hr , 13. listopad 2014. u 16:53
Thinkstock

Samo u prvih šest mjeseci samo na tržištu Njemačke zabilježen porast prodaje hrvatskog namještaja od čak 35,8 posto.

– Drvna industrija je prva industrija koja je osjetila krizu 2008. godine i kriza nas je desetkovala, ali to je i prva industrija koja je izašla iz krize. Hrvatska drvnoprerađivačka industrija, u kojoj je trenutno zaposleno oko 22.000 radnika, izašla je iz gospodarske recesije, a poslovni pokazatelji izvoza u prvih šest mjeseci ove godine pokazuju da je ta industrijska grana izvezla robe u vrijednosti većoj od 650 milijuna dolara što predstavlja rast od čak 40 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine – rekao je direktor Hrvatskog drvnog klastera Marijan Kavran, a sastanku drvoprerađivača u vinkovačkoj "Spačvi".

Dodao je kako je u prvih šest mjeseci samo na tržištu Njemačke zabilježen porast prodaje hrvatskog namještaja od čak 35,8 posto dok su istodobno sve ostale kategorije robnih proizvoda iz Hrvatske zabilježile pad na njemačkom tržištu. Kao negativnu činjenicu Kavran je naveo da se samo 25 posto domaćeg tržišta snabdijeva namještajem domaćih proizvođača. No, zadovoljan je pomacima u proizvodnji peleta, ovog sve traženijeg energenata, kojega će domaći proizvođači u ovoj godini proizvesti preko 260.000 tona.

– Posebice nas veseli što Vlada nizom poticajnih mjera stimulira korištenje takve vrste energenta u Hrvatskoj – rekao je Kavran i podsjetio kako je drvna industrija u Hrvatskoj radno intenzivna djelatnost koja zajedno s obrtom i šumarstvom zapošljava više od 50.000 radnika koji predstavljaju jednu trećinu svih zaposlenih u domaćoj prerađivačkoj industriji. Godišnje se čak 550 milijuna kuna ulaže u proširenje tehnološke baze u drvnoprerađivačkoj industriji u kojoj je prosječna plaća oko 3400 kuna što, priznaje Kavran, nije velika ali je "korektna" plaća. Kavran se nada kako će se drvoprerađivači uključiti u Strategiju pametne specijalizacije kroz koju će Vlada iz EU izvora osigurati 600 milijuna eura, od kojih bi čak jedna trećina mogla "završiti" u drvnoj industriji. Podsjetio je kako drvna industrija nije svrstana među velike zagađivače okoliša.

Član Uprave "Spačve" Ante Radoš je rekao kako je "Spačva" u ovoj godini povećala rast prodaje za 20 posto, čemu je značajno pridonio rast prodaje peleta.

– "Spačva" je završila izgradnju nove pletionice sa sušarom koja je u pogon puštena prošloga mjeseca, a u čiju je izgradnju utrošeno milijun eura. Gotovo 90 posto prihoda ostvarujemo na inozemnim tržištima, a svoje proizvode izvozimo u 22 zemlje – rekao je Radoš i dodao kako je "Spačva" započela medijsku kampanju kroz koju građanima žele poručiti kako su peleti ekološko prihvatljivo gorivo budućnosti.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zasluge za ove “uspjehe” pripadaju Hrvatskim šumama jer ionako preko 80% vrijednosti izvoza je drvo za ogrjev i proizvodi sa tek prvom fazom obrade

New Report

Close