Drastično pala proizvodnja domaće žestice

Autor: Božica Babić , 07. svibanj 2015. u 13:26
U 60 dana od kupaca naplate 15% potraživanja, a u roku 30 dana moraju uplatiti trošarine državi/Fotolia

Ubijaju ih rokovi naplate.

Proizvodnja jakih alkoholnih pića pala je na niske grane, u 2014. iznosila je 9,96 milijuna litara.

Osim što je manja devet posto naspram 2013., najmanja je nakon 2003., kad je proizvedeno 13,8 milijuna litara, otkriva Jasna Čačić, direktorica Gospodarsko interesne udruge proizvođača pića.  "Dobro je da uopće postoji proizvodnja s obzirom na to da u 60 dana zakonskog roka od kupaca naplate tek 15 posto potraživanja, a istodobno imaju obvezu državi u roku 30 dana uplatiti trošarine. Proveli smo istraživanje koje otkriva da je 180 dana najčešći rok u kojemu kupci plaćaju", ističe Čačić i dodaje kako u Ministarstvu financija pokušavaju izboriti neka i rok za uplatu trošarina bude 60 dana.

"Ne tražimo oprost trošarina, samo odgodu na 60 dana", kaže i navodi da zasad nisu uspjeli dobiti ni termin u kojemu bi ministru mogli argumentirano obrazložiti prijedlog. U strukturi žestice sa 30 posto listu i dalje vode gorki likeri. Činjenica da je nekadašnji 'domaći brandy' zadržao drugo mjesto s udjelom 21 posto svjedoči da su proizvođači odlično svladali zadaću što ju je nametnula EU. Naime, od dana ulaska u članstvo EU proizvođači su 'domaći brandy' morali preimenovati, a svaka promjena imena krije opasnost da tržište proizvod više neće percipirati.

Na sreću, to se ovdje nije dogodilo. Po zahtjevu EK poslali su nove tehničke specifikacije za proizvodnju šest zaštićenih pića: Zadarski maraschino, Hrvatska loza i travarica, Hrvatska stara šljivovica, Hrvatski pelinkovac i Slavonska šljivovica. Zbog dobro odrađenih pregovora nitko zaštitu ne može osporiti. Bilo je zahtjevno, navesti sve detalje, a ne otkriti recepturu. GIUPP tržištu nudi dvije nove usluge, izobrazbu senzorskih analitičara i degustatora. Ove godine planiraju i regionalno ocjenjivanje kakvoće jakih pića. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close