Dragutin Ranogajec: U 2016. ugašeno samo 360 obrta, godina je bila odlična

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. prosinac 2016. u 09:00
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U ovom trenutku, kako je naveo, ima 76.500 aktivnih obrta i, što je puno važnije, preko 1.000 zaposlenih više u obrtničkim radionicama.

U Hrvatskoj obrtničkoj komori (HGK) ocjenjuju kako je 2016. jedna od boljih godina, jer je u njoj izgubljeno manje od 360 obrta, dok ih je prethodnih godina nestajalo i do tri tisuće, te poručuju kako je u 2017. nužno osigurati povoljno i poticajno okruženje za napredak i razvoj obrtništva.

"Za 2016. se može reći da je jedna od boljih godina, jer je u njoj izgubljeno manje od 360 obrta, dok ih je prethodnih godina nestajalo i do tri tisuće", kazao je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec komentirajući poslovnu 2016. godinu.

U ovom trenutku, kako je naveo, ima 76.500 aktivnih obrta i, što je puno važnije, preko 1.000 zaposlenih više u obrtničkim radionicama.

Ovu je godinu, prema njegovim riječima, obilježila politička nestabilnost koja je uvelike utjecala na poslovno okruženje, ali i sretna okolnost, rast BDP-a od oko 2,8 posto.

No, godinu je, kako je rekao, obilježila i porezna reforma koja je za 13 tisuća članova HOK-a donijela velik problem na kraju poslovne godine. Riječ je o podizanju PDV-a za ugostiteljske usluge s 13 na 25 posto, što će prije ili kasnije rezultirati dizanjem cijena u ugostiteljskim objektima, smatra Ranogajec.

"Vjerujem da će dobar dio obrtnika u 2016. zadržati pozitivnu nulu. To bi već bio napredak i uvod u 2017. godinu, u kojoj očekujemo da Vlada počne raditi svoj dio posla, a da mi radimo ono što najbolje znamo – stvaramo nove proizvode i usluge i otvaramo nova radna mjesta", kazao je Ranogajec.

Obrtnici prije svega očekuju od Vlade da se pojednostavi zakonodavni okvir, jer sada primjerice obrtnik kod evidencije radnog vremena mora upisati 18 podataka za svog djelatnika. "To je prenormiranost i očekujemo da se takve stvari mijenjaju", naveo je.

U 2017. osigurati poticajno okruženje za napredak i razvoj obrtništva

U HOK-u od Vlade očekuju i izmjene i dopune, a nakon toga i dosljednu primjenu zakona o zabrani sprječavanja obavljanja neregistrirane djelatnosti.

Te djelatnosti obrtnike guše, oduzimaju im poslove, stvaraju nepovoljno poslovno okruženje i sprječavaju ih da preuzimaju poslove i otvaraju nova radna mjesta, kaže Ranogajec.

"To je početak i kraj cijele priče i kamo sreće da smo o tome mogli razgovarati u četvrtom mjesecu. Da je zakon promijenjen, u ovom trenutku ne bi bilo problema s punjenjem državnog proračuna", kazao je Ranogajec napominjući kako gotovo 28 posto BDP-a zauzima upravo dio neregistriranih djelatnosti.

HOK-ov čelnik istaknuo je i važnost strukovnog obrazovanja kojemu, po njegovim riječima, treba vratiti dignitet. Dio su očekivanja, kazao je Ranogajec, i prekvalifikacije.

"Imamo 230.000 nezaposlenih, a tražimo uvoz radne snage, što je nonsens. Zato podržavamo projekt prekvalifikacija nezaposlenih osoba, kojim u sljedećoj godini može biti obuhvaćeno do 5.000 osoba.", naveo je Ranogajec.

U 2017., kako je kazao, obrtnici očekuju veći utjecaj na zakonske prijedloge i poštivanje procjene učinaka propisa kako bi se smanjila prenormiranost.

"Naš cilj je raditi, stvarati nove proizvode i usluge i otvarati nova radna mjesta, pokrenuti gospodarstvo", poručio je Ranogajec, i dodao kako obrtnici u očekuju podršku resornih ministarstava.

Komentirajte prvi

New Report

Close