Dok Cimos traži spas, DAB ga tuži zbog 20 milijuna eura duga

Autor: Saša Paparella , 06. ožujak 2016. u 22:00
Odustali su interesenti iz Francuske, Španjolske, Italije i Kine

DAB je podigao tužbu na zagrebačkom Trgovačkom sudu upravo u vrijeme dok gubitaš Cimos pokušava naći strateškog partnera.

Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) tužila je slovenski Cimos zbog duga od 20,2 milijuna eura nastalog 90-ih, kad se ta tvrtka zaduživala kod Riječke banke.

Odlaskom Riječke banke u stečaj potraživanja je preuzeo DAB, ali svih ovih 16 godina pokušaji namirenja duga nisu dali rezultate, pa je DAB ovih dana na zagrebačkom Trgovačkom sudu podigao tužbu. Kako javlja HTV, obračunaju li se zatezne kamate, iznos od 20,2 milijuna eura mogao bi se u konačnici i udvostručiti. 

Privremena mjera
Tužbom je zatraženo izricanje privremene mjere zabrane raspolaganja imovinom u Hrvatskoj, odnosno pogonima u Buzetu i Roču s 1242 zaposlenih. Cimosova hrvatska tvrtka P.P.C. Buzet ima godišnji prihod od pola milijarde kuna. Kako kažu u DAB-u, zabrana raspolaganja imovinom zatražena je kao osiguranje naplate potraživanja DAB-a prema Cimosu na teritoriju Hrvatske. "Budući da je Cimos strana pravna osoba, privremenom mjerom bi se onemogućilo  da Cimos raspolaže poslovnim udjelima društva prije okončanja spora i naplate koju očekujemo.

Također, u slučaju uspjeha u sporu, DAB bi mogao naplatiti svoje potraživanje prodajom tih poslovnih udjela", navode u DAB-u. Komentar DAB-ove tužbe potražili smo u Cimosu Kopar. "Vijesti da je DAB tužio Cimos ne možemo komentirati jer do danas niti Cimos d. d. niti njegove tvrtke kćeri u Hrvatskoj nisu primile takve tužbe ili obavjest suda o tome da bi tužba bila podignuta. Pozadina tog slučaja nam je poznata i u prošlosti smo je temeljito ispitali u suradnji s vanjskim pravnim savjetnicima, a o rezultatima tih pravnih analiza obavijestili smo sve sudionike u postupku privatizacije", rekli su nam u Cimosu.

U zao čas
P.P.C. Buzet osnovan je 1969., a pod imenom Cimos djelovao je od 1972. Temeljna djelatnost tvrtke je istraživanje i razvoj te proizvodnja automobilskih dijelova renomiranih proizvođača automobilske industrije kao što su Peugeot-Citroën, Ford, BMW, Audi. DAB-ova tužba Cimosu, koji posljednjih  godina posluje s gubitkom, dolazi u jako nezgodnom trenutku, kad pokušavaju naći strateškog partnera, a dosad su odustali interesenti iz Francuske, Španjolske, Italije i Kine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close