Dogovor o sezoncima iz BiH još na dugom štapu

Autor: Suzana Varošanec , 17. rujan 2014. u 22:01
Sezonski su poslovi spas i za radnike iz Hrvatske/J. Galoić/PIXSELL

Tek počinju pripreme za pregovore, a ministar Mirando Mrsić na inicijativu BiH gleda pozitivno.

Hrvatska je prihvatila inicijativu BiH za pregovore o sezonskom zapošljavanju bosanskohercegovačkih radnika u Hrvatskoj, no međudržavni ugovor neće biti brzo sklopljen, barem ne ekspresno, za mjesec dana, kako najavljuju iz susjedstva.  

Ministarstvo rada potvrdilo je Poslovnom dnevniku da je u vezi s navedenom inicijativom zaprimilo dopis Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine. No, dok direktor Agencije Adnan Delić požuruje pregovore i, usto očekuje da će do sklapanja doći za mjesec dana, na hrvatskoj strani potvrdu takvog razvoja stvari nismo dobili. Štoviše, doznajemo, još nisu stvoreni preduvjeti za početak pregovora. S tim u vezi iz Ministarstva su samo poručili kako će prije početka pregovora taj resor obaviti konzultacije s nadležnim tijelim u Hrvatskoj kako bi se ugovorom na najbolji mogući način uredili odnosi i regulirala cjelokupna problematika sezonskih radnika između dviju država.

U tijeku su konzulaticije s nizom tijela uključujući i MUP, koji je nadležan za strance. Doznajemo i da na inicijativu pozitivno gleda ministar rada Mirando Mrsić, koji je zainteresiran za svaki oblik suzbijanja rada na crno. Očekivanja reguliranja svih postojećih odnosa zapravo znače da nema govora o velikim novim kvotama: radnici koji već rade na crno ubuduće bi trebali biti zaštićeni, dok će se s druge strane za svakoga poimenice znati i kod kojeg poslodavca ide na rad i na koji rok.

Trenutačna kvota za zapošljavanje radnika u Hrvatskoj iz zemalja koje nisu dio EU je samo oko 200 radnika. Otkad je počela gospodarska kriza nove kvote za zapošljavanje stranaca u Hrvatskoj se ne odobravaju, nego se produljuju postojeće. Iznimke su vezane uz pojedina zanimanja koja ne postoje na domaćem tržištu rada. Ograničavajući faktori u pregovima su sljedeći: 287.000 nezaposlenih na burzi, obveze koje proizlaze iz članstva RH u EU i pozitivan trend sezonskog zapošljavanja radnika iz evidencija HZZ-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close