“Do 2020. godine želimo 80.000 novih radnih mjesta u industriji”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. svibanj 2015. u 15:18
Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell

Istaknuo je kako Hrvatskoj predstoji reindustrijalizacija.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u četvrtak je izjavio kako se nada žurnom rješavanju problema radnika Adria čelika iz Kaštel Sućurca, koji od početka ovog tjedna prosvjeduju zbog neisplaćenih plaća, ali je odbacio mogućnost da se zaostale plaće radnicima te tvrtke u privatnom vlasništvu isplate iz državnog proračuna.

"Iskreno se nadam da će se žurno naći rješenje i tim ljudima isplatiti plaće. Sigurno (plaće) neće ići iz državnog proračuna jer je to nemoguće. Vlasnici to trebaju riješiti, a pravosudni organi i zakoni trebaju omogućiti što prije rješavanje i pitanje stečaja", rekao je Vrdoljak novinarima u Splitu.

Na upit hoće li posjetiti radnike Adria čelika (splitske željezare), koji prosvjeduju u šatoru, rekao je: "Neće biti problema kad nađem vremena, kad porazgovaram sa svim ostalim vlasnicima, trebam dobiti sva izvješća i trebam naći rješenje". Dodao je kako on ne odlazi nigdje da bi, kako se izrazio, "pokupio tri glasa".

"Imaju neke strančice koje se bave obilascima raznih šatora, da bi dobili tri ili četiri glasa, a ja idem tamo gdje trebam donijeti neko rješenje i u budućnosti zaposlenje", kazao je Vrdoljak.

Ustvrdio je kako danas ne bi bilo problema kao u splitskoj željezari da se blagovremeno razmišljalo. "Da se mislilo o željezari, kao da se mislilo i o brodogradnji, prije 20 godina, da se nisu deseci milijarda kuna trošili na nepotrebne potpore, na nerazmišljanje o konkurentnosti, ulaganju i istraživanju, da se razmišljalo o našem obrazovanju i inženjerima koji će raditi, a ne samo o socijalnom statusu i o dobiti nekog vlasnika ili političkog direktora koji će tada dobiti neke izbore, danas ne bi imali pitanje željezare niti bilo koje druge tvrtke koja je u problemima, a u privatnom je vlasništvu", poručio je.

Vrdoljak je danas u županijskoj Gospodarskoj komori u Splitu sudjelovao na predstavljanju mogućnosti korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova za istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije i regionalnih potpora u okviru Operativnog plana provedbe Industrijske strategije RH 2014-2020.

Istaknuo je kako Hrvatskoj predstoji reindustrijalizacija. Plan je da do 2020. godine imamo 80.000 novih radnih mjesta otvorenih u industriji. To ne može niti jedna vlada niti jedan ministar bez realnog sektora, kazao je. Naveo je kako je prva godina (2014.) odlična u realizaciji industrijske strategije, "dvostruko je bolji izvoz nego što smo i sami planirali, a na nama je da svaka sljedeća godina bude što bolja".

Odbacio je primjedbe da se u Dalmaciji favorizira turizam, a istodobno nestaju tvornice, rekavši kako je prerađivačka industrija u BDP-u danas ravnopravna, a sutra veća nego što će biti turizam.

"Mislim da smo katarzu industrije prošli i ispred nas je, ipak, faza reindustrijalizacije koju bilo koja vlada i bilo koji minister mora napraviti u realnom sektoru", poručio je Vrdoljak.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Ovakve nesposobnjakoviće i prodavače magle , majka ne rađa dva puta!

Jel to ono kad je Pusička rekla da ima plan kako zaposliti 150 000 ljudi. Izvrsno još ovih 80 000 i riješena kriza do 2093 godine.

Želje su uzrok patnje, mudro je ne željeti.

Što se babi snilo to se i htilo.

New Report

Close